Preskočite na glavni sadržaj

Projekt 'Jimmy L.' Pave Marinkovića osvojio posebno priznanje na 14. ScripTeastu

'Jimmy L.' Pave Marinkovića bio je jedan od 11 projekata koji se razvijao na 14. izdanju ScripTeasta, majstorske scenarističke radionice za projekte iz Srednje i Istočne Europe. Završni modul programa sastojao se od pitchinga i proglašenja dobitnika nagrade 'Krzysztof Kieslowski', a održao se online, 20. svibnja 2020. godine.
vrijeme: 21.05.2020.
url: http://scripteast.pl/
Projekt igranog filma Jimmy L. Pave Marinkovića, koji se bavi sudbinom Jimmyja Lyggetta, američkog crnog boksača i trenera koji je za vrijeme 2. Svjetskog rata trenirao boksačku reprezentaciju NDH, osvojio je posebno priznanje 14. izdanja ScripTeasta. Projekt u produkciji tvrtke Telefilm, čiji je producent Stanislav Babić, a scenarist Pavo Marinković koji će budući film i režirati, nedavno je dobio i potporu Potprograma MEDIA u iznosu od 50 000 eura.

 

Više o projektu možete pročitati i na stranici ScripTeasta.

 

Glavna nagrada 'Krzysztof Kieslowski' pripala je Macieju Sobieszczański za projekt Brat (Brother). 

 

ScripTeast je jedan od najuglednijih europskih scenarističkih programa, gdje su svoje projekte između ostalih razvijali Marta Meszaros, Benedek Fliegauf, Stefan Komandarev i Damjan Kozole, a posljednji uspjeh programa jest film Painted Bird Vaclava Marhoula, jedan od najkontroverznijih filmova prošlogodišnje venecijanske Mostre, koji je osvojio posebno priznanje na ScripTeastu 2013., a prošle godine bio je jedan od 10 naslova koji su se borili za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.

 

Polaznici majstorske radionice su iskusni scenaristi, a ona se sastojala od tri sjednice, rezidencijalne dramaturške u Poljskoj (Sterdyn, listopad 2019.), industrijske na Berlinaleu (veljača 2020.) te završne koja se trebala održati za vrijeme Filmskog festivala u Cannesu koji je, pak, odgođen do daljnjeg. Posljednji modul se, stoga, održao online 20. svibnja, a uključivao je pitching projekata i dodjelu nagrada  'Krzysztof Kieslowski'. Cijelu sesiju, koja je inače 'kruna' svakog ScripTeasta možete pogledati na ovoj poveznici.

 

Popis svih projekata koji su sudjelovali na ovogodišnjem ScripTeastu nalazi se ovdje.

 

Organizator Scripteasta je Independent Film Foundation, a financiran je sredstvima Programa MEDIA EU, zatim Poljskog filmskog instituta, Poljskog ministarstva kulture i produkcijske kuće Apple Film, a u suradnji s Europskom filmskom akademijom i mnogim drugim partnerima.

 

Izvor: HAVC