Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Običnosti' Marka Zemana u Galeriji Karas

Izložba "Običnosti" Marka Zemana bit će otvorena u utorak, 26. svibnja, u Galeriji Karas, a izloženim radovima zajedničko je to što prikazuju obične, svakodnevne predmete i situacije - šalice, lonce, jedaći pribor, ruke, noge i dječju igru po sunčanom ljetnom danu.
vrijeme: 26.05.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Karas
url: http://www.hdlu.hr/2020/05/izlozba-marko-zeman-obicnosti/

Izložba, kako je istaknuo umjetnik, obuhvaća radove s motivima i temama koji ga zaokupljaju već dulje vrijeme. "Zajedničko im je da prikazuju obične, svakodnevne predmete i situacije. Šalice, lonce, jedaći pribor, kante za zalijevanje, ruke, noge, dječju igru po sunčanom ljetnom danu u pješčaniku parka, odlazak na sladoled, šetnju kroz šumu", rekao je Zeman.

Objasnio je da je motive pokušao naslikati maksimalno izravno i neposredno, a vizualno zanimljivo, koncentrirajući se na jasnoću i ljepotu velikih formi prisutnih u uporabnim predmetima.

Zeman je dodao da su mu likovno bile zanimljive situacije susreta svakodnevnih predmeta i čovjeka, odnosno prikaz ljudskih stanja u određenim situacijama.

"Tako sam u nekim slikama pokušao dočarati nervozu i očaj koji nas obuzimaju kada se nalazimo usred kaosa nepospremljene kuhinje, stojeći pred gomilom razbacanoga i neopranoga suđa. Nasuprot tome, prikaz jedne šalice tople popodnevne kave ili šetnja kroz floru šume pokušaj je dočaravanja ugode i mira", istaknuo je.

Umjetnik je objasnio da do motiva dolazi radeći veliki broj crteža, a kada napravi crtež za koji misli da bi mogao funkcionirati u mediju slike, uzima velik format i počne raditi. Tako uz nekoliko slika srednjega formata, drugi dio izložbe čini velik broj malih crteža, koji su mu služili kao priprema za slikanje, odnosno koji su nastajali spontano za vrijeme rada na slikama.

"Većinu tih crteža ne doživljavam kao gotove i definirane likovne radove, ali mislim da su nužan dio likovne cjeline koju sam izložio. Na njima se vidi proces traženja oblika i proporcija. Neke ideje nastajale su iz slučajnoga preklapanja crteža koji su ležali u neredu poda ili crtaćega stola. Tu metodu prenio sam na kolažiranje koje je čest i važan element mojih slika", rekao je Zeman.

Marko Zeman rođen je 1975. u Zagrebu. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Zlatka Kesera. Diplomirao je 2010. pod mentorstvom Zoltana Novaka. Izlagao je na četiri samostalne i brojnim skupnim izložbama. Godine 2015./2016. kao vanjski suradnik vodi kolegij crtanja i slikanja na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Član je HDLU-a  Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) napominje da će izložba biti otvorena uz pridržavanje svih mjera i preporuka Nacionalnoga stožera civilne zaštite. (Hina)