Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnički život u Splitu 1919.-1941. / U sjeni diktature 1930.-1941.

Izložba 'U sjeni diktature 1930. - 1941.' drugo je i završno poglavlje izložbenog projekta 'Umjetnost u Splitu 1919. - 1941.'.  Izložba se otvara u subotu, 23. svibnja, u splitskoj Galeriji umjetnina, i trajat će do kraja srpnja ove godine.
vrijeme: 23.05.2020. od 10 sati
mjesto: Galerija umjetnina, Split
url: https://www.galum.hr/
Prvo poglavlje pod nazivom U raskoraku između mita i zbilje 1919. - 1929., koje je obuhvatilo vremensku dionicu od Izložbe jugoslavenskih umjetnika iz Dalmacije (1919.) do postavljanja spomenika Grguru Ninskom na Peristil (1929.), predstavljeno je javnosti krajem 2016. godine. Ovaj izložbenih diptih kojim se obrađuje splitska međuratna umjetnička scena programski se naslanja na izložbu posvećenu Prvoj dalmatinskoj umjetničkoj izložbi (1908.) koja je realizirana 2010. godine. Premda se za vremensku parcelaciju međuratnog razdoblja mogu naći umjetnički i neumjetnički argumenti, svjesni smo činjenice da se umjetnički i društveni procesi teško mogu bez ostatka ugurati u zadane vremenske okvire. Stoga ovaj izložbeni dvokorak, kao i onaj sportski, treba u konačnici gledati kao jednu akciju. Na dvodijelni format utjecala je s jedne strane interna prostorno-izložbena politika, a s druge strane želja za prezentacijom što više građe. Rezultat je gotovo 600 izloženih radova od preko 130 autora, uglavnom iz fundusa Galerije umjetnina i opsežni dvotomni katalog, koji uz reprodukcije izložaka i arhivske građe donosi splitsku likovnu kroniku sagledanu unutar političkog, društvenog, kulturnog i umjetničkog konteksta međuratnog razdoblja.

Cilj projekta nije stvaranje idealne umjetničke slike vremena, već podsjetiti čije su i koje radove Splićani mogli vidjeti, što su, koliko i za koji novac kupovali, tko je kupovao, gdje se i kako izlagalo, kakav je bio socijalni i materijalni status umjetnika, kako se, što i koliko o umjetnosti pisalo, kakav je bio odnos prema umjetnosti službene vlasti i utjecajnih pojedinaca.

Kustosi izložbe: Božo Majstorović, Iris Slade

Opširnije:
https://www.galum.hr/izlozbe/izlozba/1700/