Preskočite na glavni sadržaj

Ministri kulture i audiovizualnih djelatnosti EU razgovarali o utjecaju krize COVID-19 na kulturni i kreativni sektor

Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek predsjedala je videokonferencijom ministara kulture i audiovizualne djelatnosti Europske unije, a na sastanku je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.
vrijeme: 19.05.2020.

Ministri kulture i audiovizualne djelatnosti Europske unije razgovarali su o utjecaju krize COVID-19 na kulturni i kreativni sektor, dosadašnjim poukama i budućim perspektivama u kontekstu postupnog popuštanja mjera i nastavka kulturnih aktivnosti.


FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL/EU2020HR

Današnja videokonferencija bila je usmjerena na posljedice koje kriza COVID-19 ima na kulturni i kreativni sektor. Ministri su predstavili planove vezano uz sljedeće korake koji će se poduzeti u kontekstu otvaranja kulturnih institucija i ponovnog pokretanja umjetničkih događaja i produkcija.
 
Ministri su razgovarali o daljnjem utjecaju krize na kulturni i kreativni sektor i mogućim načinima ponovnog privlačenja umjetnika i publike u novim društvenim i gospodarskim okolnostima.
 
Budući da su svi dijelovi kulturnog sektora pogođeni krizom čije će posljedice na sektor biti dugoročne, smatramo da je važno reagirati prilagodbom naših politika i financijskih instrumenata na novonastale okolnosti. Razdoblje pred nama nosi mnoge nepoznanice te su stalna razmjena informacija, kao i pomno mapiranje i planiranje daljnjih aktivnosti vrlo značajni. Oni će osigurati prikladne uvjete za daljnji rad, posebice u kontekstu “novog normalnog” na europskoj razini, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek. 

Ministri su razmijenili mišljenja o rezultatima primjene prvog paketa mjera i mogućim koracima u pogledu postupnog popuštanja restrikcija koji bi dopustili ponovno pokretanje kulturnih aktivnosti diljem Europe. Razgovarali su također o poukama od početka krize i mogućim daljnjim promjenama u kulturnom i kreativnom okolišu.
 
Također, ministri su naglasili potrebu stvaranja zajedničkog europskog pristupa koji bi odgovorio na potrebe sektora te primjene maksimalne fleksibilnosti u primjeni programa Kreativna Europa, kako na praktičnoj, tako i na financijskoj razini, i njegovog nadolazećeg sedmogodišnjeg programskog razdoblja, posebno u smislu jednakih pravila postupanja (level-playing field).
 
Ministri su istaknuli medijsku pismenost kao ključan element borbe protiv lažnih vijesti i dezinformacija te su također podsjetili na značaj slobode medija, važnu ulogu novinara te vjerodostojnog izvještavanja temeljenog na činjenicama.
 
Sada kada širom Europske unije popuštaju mjere, trebamo razmišljati izvan okvira hitnih mjera, učiti od ove krize i graditi buduće instrumente koji su fleksibilniji, otporniji i izdašniji. Kreativna Europa, Obzor Europa i predložena Zajednica znanja i inovacija u kulturnim i kreativnim industrijama morat će surađivati i osnažiti jedni drugu kako bi pružili bolje financiranje i više prilika za sektor. Bit će potrebni ideje i rješenja iz samog sektora, a za to je najbolje rješenje Creatives Unite, platforma sektora za sektor koja nudi zajednički prostor u Europi i šire za razmjenu inicijativa i djelovanja kao odgovora na krizu, rekla je povjerenica Mariya Gabriel.

Ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je državama članicama na intenzivnom i konstruktivnom radu koji je pridonio oblikovanju Zaključaka Vijeća o upravljanju rizicima u području kulturne baštine, Zaključaka Vijeća o medijskoj pismenosti u svijetu koji se stalno mijenja te Zaključaka Vijeća o izmjeni plana rada za kulturu za razdoblje 2019. – 2022. Ovi će se zaključci usvojiti pisanom procedurom. 
 
Na kraju, državna ministrica za kulturu i audiovizualnu djelatnost Monika Grütters i državna ministrica u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Michelle Müntefering predstavile su prioritete i program njemačkog predsjedanja koji će se provesti u drugom semestru 2020. godine.
 
Izvor: www.min-kulture.hr