Preskočite na glavni sadržaj

Na Pan-Adrijinom natječaju za koprodukciju odabran projekt Petre Hrašćanec / UO 21:21

U veljači ove godine izašao je otvoreni poziv međunarodne mreže Pan-Adria za suradnju u koprodukciji u suvremenom plesu. Povjerenstvo koje se sastojalo od sedam partnera mreže, odlučilo je u 2020. podržati projekt pod nazivom Together, umjetnice Petre Hrašćanec i umjetničke organizacije 21:21 iz Hrvatske.
vrijeme: 15.05.2020.

Odabrana produkcija bit će premijerno predstavljena na prvom izdanju festivala suvremenog plesa u organizaciji Artisti Associati u suradnji sa Slovenskim narodnim kazalištem Nova Gorica (IT) i Novom Goricom (SLO) između 22. i 25. listopada 2020. u Gorici. Uz predstavljanje na festivalu, odabirom na natječaju projekt Together dobio je i sufinanciranje produkcije, tehničku i promotivnu podršku, podršku i sufinanciranje za gostovanja, mogućnost korištenja prostora za probe u partnerskim gradovima i mogućnost mentorstva tijekom kreativnog procesa.
 
Petra Hrašćanec plesno je školovanje započela u Zadru u Glazbenoj školi Blagoje Bersa, a potom ga nastavila u Zagrebu u srednjoj školi za ples i ritmiku Ana Maletić. Godine 2004. upisuje plesnu akademiju u Salzburgu Salzburg Experimental Academy od Dance.
Osim dugogodišnjeg rada u Zadarskom plesnom ansamblu gdje je i danas članica upravnog odbora, izdvaja se još i rad u Studiju za suvremeni ples u Zagrebu gdje je ostvarila brojne predstave i umjetničke suradnje i bila umjetnička voditeljica EU programa SPIDER u kojem zastupa Studio za suvremeni ples na europskoj partnerskoj platformi.
Godine 2003. suosniva umjetničku organizaciju dance_lab collective koja i danas djeluje kao prostor za mlade autore, omogućavajući im produkcijsku, računovodstvenu i financijsku podršku prilikom ostvarenja projekata. Od 2009. godine umjetnička je ravnateljica festivala Monoplay u Zadru, a 2012. godine osniva vlastitu umjetničku organizaciju 21:21.
Tijekom dosadašnjeg rada susrela se sa mnogim pedagozima, a sudjelovala je i u mnogim plesnim predstavama u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Međunarodna mreža Pan-Adria koprodukcijski je format partnerskih pozornica raširenih na području Jadrana, Alpa i Panonskog bazena, kojim se želi ojačati suradnja između uključenih organizacija, kao i ponuditi povoljne uvjete za stvaranje i predstavljanje novih projekata te pridonijeti prepoznavanju suvremenog plesa u regiji. Regionalni partneri Pan-Adrie su EN-KNAP Productions (Kulturni centar Španski Borci) / Ljubljana, Slovensko narodno kazalište / Nova Gorica, Trenutak / Maribor, Zagrebački plesni centar / Zagreb, Mediteranski plesni centar / Svetvinčenat, Artisti Associati / Gorica i Hrvatski kulturni dom na Sušaku – Rijeka.
 
Izvor: https://hkd-rijeka.hr/