Preskočite na glavni sadržaj

11. VAFI i RAFI

Bliži se jedanaesti VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, koji će ove godine biti održan na drugačiji način nego što smo navikli, ali prema planiranim datumima, od 1. do 7. lipnja. 
vrijeme: 01.06.2020.
url: http://vafirafi.com/

Naime, organizatori su najavili realizaciju u tri dijela – VAFI sekcija bit će održana prema najavljenim datumima, dok će RAFI sekcija u Rijeci, kao i projekcije pobjedničkih filmova u Varaždinu biti realizirane na jesen.
 
Na ovogodišnji festival pristigao je rekordan broj animiranih filmova, njih više od tisuću iz cijelog svijeta, točnije iz 85 zemalja! Ovogodišnja zemlja partner je Irska, a uz udrugu Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, glavni organizator festivala je treću godinu za redom i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke.
 
U sklopu VAFI sekcije gdje se natječu animirani filmovi djece i mladih u tri dobne skupine (MINI, MIDI i MAXI) pristiglo je 317 pravilno prijavljenih filmova iz 35 zemalja svijeta. Selekcijsku komisiju u VAFI  sekciji čine Jasenka Ježovita-Mlinarić, dugogodišnja članica i bivša voditeljica VANIME, te Slave Lukrov, predsjednik ASIFA Hrvatske i direktor Supertoon – internacionalnog festivala animiranog filma.
 
Zbog specifične situacije u kojoj se svijet trenutno nalazi ovaj puta gosti po prvi puta od osnivanja festivala neće gostovati u Varaždinu kao što smo dosad navikli, već će svih šest službenih projekcija iz VAFI sekcije biti prikazivano u posebno pripremljenim emisijama za televizijsko emitiranje. Tako će od 4. do 7. lipnja emisije biti prikazivane na nacionalnom nivou u sklopu kanala RTL Kockica, te putem platforme RTL Play. Emitiranju se na lokalnom nivou priključuju i Varaždinska televizija (VTV), te Prva školska televizija u suradnji s Magic NET-om. Svi filmovi u konkurenciji VAFI sekcije za vrijeme trajanja Festivala bit će javnosti dostupni za gledanje i putem online platforme, a na službenim stranicama i putem društvenih mreža organizatori će osigurati live stream dijela programa.
 
Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali UNICEF Hrvatske i Ured pravobraniteljice za djecu RH te portal medijskapismenost.hr, a njihove predstavnice čine žiri Plavog VAFI-ja. Plavi VAFI se dodjeljuje mladim autorima koji svojim filmovima promiču prava djece.
 
S druge strane RAFI sekcija gdje se natječu profesionalni animirani filmovi namijenjeni djeci i mladima i to u četiri skupine (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18) bit će prikazani u Rijeci na jesen kad se za to stvore uvjeti, a najbolje će birati 20 članova žirija sastavljenih od djece i mladih. Selektorice u ovoj sekciji su Dubravka Kalinić Lebinec, dugogodišnja medijska pedagoginja, osnivačica i voditeljica VANIME, zatim Ana Sever, izvršna producentica varaždinskog dijela festivala i Barbara Zupičić, izvršna producentica riječkog djela festivala, koje će selektirati pravilno prijavljene animirane filmove koji  će tada biti prikazivani u osam službenih projekcija.
 
Nakon što završe obje sekcije, pobjednički filmovi će biti prikazani u Varaždinu na javnim projekcijama koje će biti besplatne i otvorene za javnost, a u suradnji sa suorganizatorima Festivala POU Varaždin, odnosno kinom GAJ.

Sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.