Preskočite na glavni sadržaj

Znanje objavilo roman M. R. Careyja 'Dječak na mostu'

Nakladnička kuća Znanje objavila je roman "Dječak na mostu" britanskog pisca M. R. Careyja, prethodnicu njegovog popularnog znanstveno-fantastičnog horora "Djevojka sa svim darovima" po kojemu je snimljen film s Gemmom Arterton i Glenn Close u glavnim ulogama. Prijevod romana potpisuje Jana Merlin.
vrijeme: 13.05.2020.

Novu distopijsku poslasticu uglednog britanskog autora proze i stripova kritika je ocijenila kao napeto štivo koje istražuje značenje ljudskosti.

"Dječak na mostu" (The Boy on the Bridge, 2017.) prethodnica je Careyeve uspješnice o djevojčici Melanie. "Zastrašujuća je to i emotivno napeta priča s majstorski razrađenim likovima, koja se teško ispušta iz ruku", stoji u najavi.

Pandemija uzrokovana gljivicom Cordyceps koja zaražene pretvara u agresivne proždrljivce srezala je ljudski rod na nekolicinu preživjelih koji su se okupili u samo nekoliko utvrđenih centara na Zemlji. Jedan od njih je i Svjetionik, iz kojeg se sa strepnjom promatra širenje pandemije. Nakon mnogih neuspješnih misija, dvanaest vrhunskih znanstvenika koji imaju zadatak pokušati pronaći lijek ili cjepivo protiv opake bolesti kreće u novu misiju u oklopnom vozilu Rosalind Franklin. Dvanaest osoba od kojih svaka nosi svoje strahove, nadanja i ambicije.

No, nitko od njih nije osebujan kao petnaestogodišnji Stephen Greaves koji se u ekspediciji našao zahvaljujući svojoj iznimnoj inteligenciji i otkriću gela koji prikriva miris ljudskog tijela i time sprječava napade proždrljivaca. Stephen je, međutim, također i dječak koji teško komunicira s ostalim članovima ekspedicije, a kad svoja izuzetna i nevjerojatno važna otkrića odluči zatajiti ostatku ekipe, među njima dolazi do eskalacije sukoba…

Britanski književnik M. R. Carey spisateljsku je karijeru započeo u stripovima te između ostalog pisao za nagrađivane serijale Lucifer i X-men. Nakon uspjeha njegova romana "Djevojka sa svim darovima" napisao je triler "Iskupljenje u Fellsideu" koji je također objavljen u Znanju.

Knjiga "Dječak na mostu" u prijevodu na hrvatski Jane Merlin dostupna je u knjižarama i na webshopu Znanja. (Hina)