Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Svena Klobučara '3 ujutro' u MSU

Izložba Svena Klobučara '3 ujutro' iz ciklusa izložbi 'U dijalogu - Zbirka Benko Horvat' bit će otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u četvrtak, 7. svibnja, u 18 sati, u izravnom prijenosu autorova performansa 'Uvijek i samo' na Facebook profilu MSU-a.
vrijeme: 07.05.2020. 18 h
url: https://www.facebook.com/MSUzagreb/
Iz MSU-a su u ponedjeljak priopćili kako je zbog pridržavanja epidemioloških mjera nemoguće je održati uobičajeno otvorenje, pa će publika performans uoči otvorenja izložbe moći pratiti virtualno.

 

U prostoru MSU galerije Klobučar će izvesti 15-minutni performans sjedenja u tišini sučelice odabranim djelima iz Zbirke Benka Horvata i okrenut leđima vlastitim radovima.

 

U tom nijemom dijalogu između Klobučarovih crteža i radova starih majstora umjetnik je samo prisutan, kao nelagoda i strah, navode u MSU-u.

 

Izvedbom performansa kao simboličkog čina Klobučar će poništiti koncept uobičajenog otvorenja izložbe na kojem se okuplja publika i vlada žamor, ocjenjuje MSU i dodaje kako on sjedeći u tišini ukazuje na misaonu izočnost u rascjepu između života i smrti.

 

Izložba Svena Klobučara "3 ujutro" prva je u nizu izložbi novog ciklusa nazvanog "U dijalogu - Zbirka Benko Horvat", koja koncepcijski povezuje suvremene autore s kolekcijom starih, raznovrsnih radova iz Zbirke.

 

Klobučar je rođen 1981. u Zagrebu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. u klasi prof. Slavomira Drinkovića.

 

Crtež je medij u kojem uglavnom radi, a najviše ga zanima tema smrti koju interpretira služeći se, između ostalog, referencama na popularnu kulturu – stripove, SF i filmove strave. Živi i radi u Dubrovniku i Zagrebu.

 

Zbirka Benko Horvat donirana je gradu Zagrebu 1946., a pridružena Muzeju suvremene umjetnosti 1955.

 

Izložba se može pogledati do 28. svibnja.

 

Posjetitelji trebaju nositi maske i rukavice te držati distancu


MSU poziva sve posjetitelje da prilikom dolaska u nose zaštitne maske i rukavice te se drže propisanog fizičkog razmaka od dva metra.

 

Mole posjetitelje kojima je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C te imaju bilo kakve simptome respiratornih bolesti da ne posjećuju Muzej, što se odnosi i ljude treće životne dobi, kojima je preporučeno da se što manje izlažu riziku.

 

Posjetitelje također mole da ne dolaze u Muzej u većim skupinama jer su u skladu s tim svoja stručna vodstva ograničili na četiri osobe, uz obavezatnu prethodnu najavu na e-mail: edukacija@msu.hr;

 

Napominju i kako svi zaposlenici muzeja prilikom interakcije s posjetiteljima nose zaštitne maske te naglašavaju kako su svi zaposlenici muzeja obavezatni prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i prijaviti bilo kakve simptome respiratornih bolesti. (Hina)