Preskočite na glavni sadržaj

Filmom 'Stanje stvari' nastavlja se Wendersova retrospektiva u 'Tuškancu'

Filmom 'Stanje stvari' zagrebačko kino 'Tuškanac' u srijedu nastavlja veliku online retrospektivu njemačkog redatelja Wima Wendersa.
vrijeme: 29.04.2020.
url: http://kinotuskanac.hr/
Taj Wendersov film iz 1982. godine smatra se i svojevrsnim njegovim autobiografskim uratkom jer govori o filmskoj ekipi koja naiđe na financijske poteškoće tijekom snimanja filma, pa se redatelj zaputi po novac u Los Angeles.

 

Nagrađen Zlatnim lavom na festivalu u Veneciji, film sadrži brojne posvete i reference na druge filmske autore i djela, a nastao je dok je redatelj u Europi čekao nastavak snimanja svog prvog američkog filma "Hammett" za Coppolu, ističe se u najavi Tuškanca.

 

U petak, 1. svibnja, prikazat će se "Do kraja svijeta" (1991), Wendersov najambiciozniji filmski projekt sniman na čak četiri kontinenata u 15 gradova, s proračunom od 23 milijuna dolara.

 

Riječ je o znanstvenofantastičnom filmu ceste čija priča uključuje nuklearni satelit koji prijeti Zemlji, pljačkaše banaka, CIA, uređaj koji može snimiti snove i vizije. Glume William Hurt, Solveig Dommartin, Rüdiger Vogler, Max von Sydow, Sam Neill, Jeanne Moreau.

 

Prvotna verzija filma trajala je 20 sati, a kino Tuškanac prikazujemo onu od 287 minuta. Wenders se odlučio za tako dugi film jer je htio iskoristiti svu originalnu glazbu svojih suradnika, grupe R.E.M., Depeche Modea, Lou Reeda, Nicka Cavea & The Bad Seedsa, Talking Headsa, Julee Cruise i drugih.

 

U nedjelju, 3. svibnja, program donosi dokumentarac "Soba 666" (1982.), nastao kada je Wenders tijekom festivala u Cannesu pozvao poznate filmaše u sobu 666 hotela Martinez kako bi tamo sami, uključivši kameru, odgovorili na pitanja o budućnosti filma.

 

Na poziv su se odazvali, među ostalima, Jean-Luc Godard, Werner Herzog, Michelangelo Antonioni, R. W. Fassbinder, Steven Spielberg.

 

Wendersovu online retrospektivu otvorio je 17. travnja film "Paris, Texas", čime se kino Tuškanac pridružilo nastojanjima kulturnih djelatnika i institucija da publici skrati vrijeme koje moraju provesti kod kuće zbog pandemije.

 

Svaki drugi dan u mjesec dana na web stranici kina postavit će se link na novi redateljev film, koji će uz naknadu od oko 20 kuna po filmu biti dostupan za gledanje 24 sata na području Hrvatske. (Hina)