Preskočite na glavni sadržaj

Galerija 'Vjekoslav Karas' otvara izložbu mladih karlovačkih umjetnika

Poštujući sve mjere zaštite od širenja koronavirusa, službeno otvorenje novog izložbenog ciklusa 'Mladi karlovački umjetnici' u Galeriji 'Vjekoslav Karas' neće biti održano pa se pozivaju svi zaljubljenici u likovnu umjetnost da 28. travnja, od 9 sati, posjete galeriju i razgledaju djela dvojice mladih karlovačkih slikara – Bojana Kiskija i Alena Sirbubala. Prvi posjetitelj izložbe će ju i otvoriti, a bit će i pozvan priključiti se razgovoru s umjetnicima u srijedu, 6. svibnja 2020.!
vrijeme: 28.04.2020. 9 h
url: http://www.gmk.hr/
Razgovor s umjetnicima će se moći popratiti na facebook stranici Gradskog muzeja Karlovac, kao i online radionice s umjetnicima čije ćemo datume objaviti naknadno.

 

U posljednjih desetak godina niz mladih Karlovčana diplomiralo je na umjetničkim akademijama. Ovaj izložbeni ciklus započeli smo želeći mladim umjetnicima pružiti priliku da se publici predstave u galerijskom okruženju. Oba predstavljena slikara veoma rano otkivaju svoj talent i sklonost za likovne umjetnosti. Bojan Kiski 2008. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, gdje je 2013. diplomirao i stekao zvanje magistra grafike i profesora likovne kulture dok je Alen Sirbubalo 2015. godine diplomirao slikarstvo u klasi prof. Igora Rončevića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

 

Bojan Kiski je Karlovčanima poznat po vlastitom stilu. Njegovi grafički crteži s imaginarnim svjetovima predstavljeni su ranije na nekoliko izložaba, a u Galeriji možete razgledati njegova 32 rada, između kojih je i rad naslovljen „Turanj 18. 10. 1991.“, koji je Satnija Rebels povodom proslave svoje obljetnice 2019. godine darovala Muzeju Domovinskog rata na Turnju. Crteži predstavljeni na izložbi u galeriji su u procesu konstantne nadogradnje. U početku su bili samo crno-bijeli da bi kasnije dobili skromne kolore, a sada upotrebom airbrusha dobivaju završnu priču. Kiski na izložbi predstavlja imaginarne svjetove iz mašte inspirirane norveškom mitologijom.

 

U centar priče pozicionira vlastitog izmišljenog lika s karakterističnom stožastom glavom. Ovaj se lik zove Fyr ili svjetionik. On možda simbolizira samoga autora u svim tim raznim imaginarnim situacijama. U početku je ovaj lik usamljen, ali se odnedavno u njegovu svijetu pojavljuje i takvo biće ženskog spola. Ona je Neito ili djeva. Eksperimentiranje u formatima, kompozicijama i daljnja razrada priče sigurno vodi u prepoznatljivost i stvaranje originalnog likovnog stila.  U njegovoj drugoj skupini radova predstavljamo Kiskijeve stvarne i izmišljene pejzaže.

 

Alen Sirbubalo ima klasičan slikarski pristup, slika u maniri najbližoj ekspresionizmu i apstrakciji. Na platnima u tehnici akrila polijeva, šprica i gestikulira, a ponekad i kombinira elemente figuracije. Sirbubalo, kao i Kiski, u više navrata svoje djelovanje predstavlja javnosti, a na izložbi u Galeriji prezentira svojih 39 djela. U posljednjim godinama njegova djelovanja vidi se prelazak iz faze u fazu umjetnikova razvoja i napredak u razradi tema. Prije nekoliko godina bila je to faza potpune apstrakcije, a sada se nazire kombinacija figuracije, ekspresionizma i apstrakcije.

 

Čini se kako se radovi Sirbubala nadograđuju kako se on nadograđuje kao osoba. Kada analiziramo radove Sirbubala vidi se vještina i potez školovanog i talentiranog umjetnika. Zato kombinacija figuracije i ekspresije predstavlja odličan put za razvoj i govor o mnogim temama suvremenog društva. Sirbubalov bi umjetnički izričaj u ovoj kombinaciji mogao postati socijalna kritika, komentar na suvremene teme i još mnogo toga.

 

Izložba slika „Mladi karlovački umjetnici“ bit će otvorena do petka, 26. lipnja 2020. godine, a može se razgledati od utorka do petka u radnom vremenu od 9 do 16 sati i subotom od 10 do 16 sati.

 

Autorica izložbe je voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“ i akademska slikarica Aleksandra Goreta, a likovno oblikovanje izložbe potpisuju Aleksandra Goreta, Bojan Kiski i Alen Sirbubalo.

 

Izložba je ostvarena financijskim sredstvima Grada Karlovca.