Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački plesni centar obilježava Međunarodni dan plesa online plesnim predstavama

Zagrebački plesni centar, kao središnji prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj, i ove će godine obilježiti Međunarodni dan plesa, 29. travnja, iako na nešto drugačiji način, online predstavama.
vrijeme: 29.04.2020.
url: https://www.facebook.com/zagrebackiplesnicentar/
Na Facebook stranici Zagrebačkog plesnog centra biti će objavljeni linkovi na kojima će se moći pogledati plesne predstave nekih od umjetnika koji djeluju u ZPC-u. Predstave koje će se moći pogledati online od srijede, 29. travnja su: "Viola, ja i nas dvije" autorice i izvođačice Nastasje Štefanić, "Nedostupno" koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko, "High Spiritis" koreografkinje Martine Granić i "Rollercoaster" autorice Katarine Đurđević.

 

Osim plesnih predstava, iz arhive ZPC-a, donose i dva plesna intervjua autorice i suradnice Ivane Slunjski - intervju s hrvatskom koreografkinjom Marjanom Krajač vezan uz njezinu seriju radova Koreografske fantazije i intervju s belgijskim koreografom Davidom Hernandezom koji je u suradnji sa ZPA i ZPC napravio predstavu Other koja je na repertoaru ZPC-a.

 

Međunarodni dan plesa ustanovio je Plesni odbor Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. Za taj dan odabrali su 29. travanj u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, pionira i začetnika modernog baleta.

 

Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i "probuditi" one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijala.

 

Povodom Međunarodnog dana plesa, svake godine, izabrani plesni umjetnici pišu poruke koje se taj dan objavljuju i čitaju. Ovogodišnje poruke napisali su renomirani hrvatski plesni umjetnik Matija Ferlin i južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma. Poruke se mogu naći na web stranici Hrvatskog centra ITI. (Hina)