Preskočite na glavni sadržaj

HDU: Pokrenuta internetska stranica uz donošenje novog Zakona o autorskom pravu

Hrvatska diskografska udruga i ZAPRAF izradili su posebnu internetsku stranicu kako bi dionike glazbene industrije, autore, izvođače te ostale kreativce obavijestili o ključnim informacijama vezanima uz donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.
vrijeme: 23.04.2020.
url: https://hdu.hr/ukljuci-se-saznaj-o-svojim-digitalnim-pravima/
Brojni hrvatski glazbenici i predstavnici glazbene industrije na toj su stranici već podijelili svoja razmišljanja o tome što očekuju od novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, o čijem je prijedlogu do 17. svibnja u tijeku javna rasprava.
 
Iz HDU kažu da nove izjave stižu gotovo svakodnevno te će sve redovito biti ažurirane na njihovoj web stranici.
 
Podsjećaju kako bi se novom zakonskom regulativom trebala riješiti, među ostalim, pitanja pravednije raspodjele naknada velikih internetskih platformi kao što su Google odnosno Youtube prema sudionicima kreativne, kulturne i medijske industrije.
 
Naime, digitalno korištenje glazbe posljednjih godina bilježi snažan rast i stoga je izrazito važno kvalitetno urediti digitalno tržište.
 
Prema njihovim podacima, samo su hrvatski izdavači/proizvođači fonograma izdali odobrenja za preko 150.000 snimaka domaćeg repertoara stotinama digitalnih platformi diljem svijeta kako bi sadržaj hrvatskih glazbenika bio dostupan obožavateljima u Hrvatskoj, Europi i ostatku svijeta.
 
"Upravo iz tog razloga smatramo da je od vitalne važnosti donijeti kvalitetan propis kako bi svi dionici glazbene industrije u narednim razdobljima osjetili napredak u ostvarivanju svojih prava", ističu.
 
Informacije o tijeku donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji je posljedica implementacije Direktive o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, objavljivat će se na https://hdu.hr/ukljuci-se-saznaj-o-svojim-digitalnim-pravima/. (Hina)