Preskočite na glavni sadržaj

DKE ‒ Ured MEDIA Hrvatske: otkazano četvrto izdanje nagradne igre #euFilmContest

Četvrto izdanje nagradne igre organizirane u suradnji s Europskom komisijom s ciljem promoviranja raznolikosti europskog filma i TV serija među širom publikom je otkazano. Pobjednici su trebali osvojiti odlazak na Međunarodni filmski festival u Cannesu, no s obzirom na to da se on ove godine neće održati u svom izvornom obliku, organizatori smatraju da nagrada gubi smisao.
vrijeme: 23.04.2020.
url: http://mediadesk.hr/
"Suština festivala je okupljanje tisuće filmskih profesionalaca i ljubitelja filma u Cannesu koji, tijekom tih nekoliko dana, diše i živi film. Ta se posebnost gubi ako se festival održi u nekom novom obliku. Osim toga, saznali smo da su mnoge aktivnosti i sastanci organizirani za pobjednike natječaja otkazane. Zbog toga smo zaključili da nema smisla da pobjednici putuju u Cannes, jer ne bi imali prilike doživjeti festival u njegovom punom sjaju", rekli su organizatori natječaja #euFilmContest te dodali kako im je, naposljetku, prioritet ipak zdravlje njihovog osoblja i pobjednika natječaja.

 

Cilj natječaja #euFilmContest je promidžba europskog filma, osobito među mlađom publikom, kao i jačanje vidljivosti i prepoznatljivosti Potprograma MEDIA. Natječaj će se, nadaju se organizatori, ponoviti 2021. godine.

 

Cijelo priopćenje Europske komisije možete pronaći na ovoj poveznici.

 

Iako su u promidžbenom fokusu nagradne igre mlađi gledatelji (od 18 do 25 godina), u njoj mogu sudjelovati svi građani Europske unije i ostalih zemalja članica Programa Kreativna Europa (Island, Norveška, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Tunis).

 

Pobjednici u nagradnoj igri svake godine osvajaju odlazak na Međunarodni filmski festival u Cannesu, koji uključuje povratnu kartu i dva noćenja u Cannesu, sudjelovanje u aktivnostima s profesionalcima iz filmske industrije, ulaznice za dvije projekcije izabranih filmova iz programa 15 dana autora i Tjedan kritike te akreditaciju koja omogućuje pristup određenim festivalskim lokacijama.

 

Podsjećamo, zbog posljedica širenja virusa COVID-19 ovogodišnje izdanje Filmskog festivala u Cannesu neće se održati od 12. do 23. svibnja 2020. Organizatori su razmatrali mogućnost održavanja festivala u srpnju, no i ta opcija je odbačena. Prestižni programi koji se svake godine odvijaju paralelno s festivalom - 15 dana autora, Tjedan kritike i l'ACID su otkazani. Filmski sajam koji se inače odvija u sklopu festivala, Marché du Film, održat će se online, od 22. do 26. lipnja.

 

Izvor: HAVC