Preskočite na glavni sadržaj

Plesna izvedba i radionica 'Prostor ni ja'

Izvedba i radionica 'Prostor ni ja' čine interdisciplinarni projekt koji istražuje teme prostora u suvremenoj plesnoj praksi. Autori projekta su profesionalne plesačice Koraljka Begović i Nastasja Štefanić te video umjetnik i snimatelj Matija Kralj.
vrijeme: 02.05.2020.
url: https://scheier.hr/
Ovaj društveno-kulturni i umjetnički program u sklopu projekta Nove prakse bit će ujedno i prvi online program izmješten iz fizičkog u digitalni prostor zgrade Scheier, a s autorima programa održat ćemo i online javni razgovor.


Sve zainteresirane za pokret, fotografiju i zvuk pozivamo da s nama pogledaju online izvedbu suvremenog plesa Prostor ni ja od srijede, 6. svibnja, da se do ponedjeljka 27. travnja prijave za sudjelovanje na online radionici te da nam se priključe na javnom razgovoru s autorima koji će se održavati online 30. travnja.


Upravo u ovom razdoblju kada smo prostorno ograničeni zbog COVID-19 krize otvara nam se prilika da na uz pomoć umjetnika na kreativni način istražimo mogućnosti vlastitog prostora.


Linkovi na izvedbu i javni razgovor bit će objavljeni na dan održavanja događaja na scheier.hr webu, Facebooku i Instagramu, a link za radionicu sudionici će primiti putem maila nakon što ispune prijavnicu i budu odabrani za sudjelovanje.


O online izvedbi i javnom razgovoru


Izvedba Prostor ni ja autorica Koraljke Begović i Nastasje Štefanić bit će dostupna online putem linka koji ćemo podijeliti 6. svibnja u 16:00 sati na webu, Facebooku i Instagramu. Link na izvedbu bit će aktivan 3 dana.


„Polazišna motivacija za rad na interdisciplinarnom projektu Prostor ni ja je želja za istraživanjem teme prostora u suvremenoj plesnoj praksi.“


Neka od pitanja koja autorice kroz izvedbu postavljaju su: koliko je ples kazališna umjetnost, što sve utječe na plesnu poetiku uslijed stvaranja materijala u specifičnom prirodnom ili urbanom okruženju te na koji način se ples kao kazališna umjetnost mijenja unutar odluke izmještanja prostora, odnosno korištenjem drugog, ne-kazališnog prostora? Link na trailer izvedbe


U četvrtak, 30. travnja u 17:00 sati bit će održan online javni razgovor s autorima programa Koraljkom Begović, Matijom Kraljem i Nastasjom Štefanić. Razgovor će biti svojevrsna najava izvedbe, radionice ali i osvrt na temu suvremenog plesa, zvuka i fotografije koji su autore potakli na stvaranje ovog programa.


Radionica pokreta, slike/videa i zvuka


Radionica Prostor ni ja održavat će se putem online platforme 2., 5. i 9. svibnja, a prijaviti se mogu svi zainteresirani stariji od 16 godina. Broj sudionika je ograničen, zato rezervirajte svoje mjesto što prije!


Osnovna tema radionice je bavljenje prostorom kroz tri medija – pokret, slika/video i zvuk. Kako promatrati i reagirati na prostor koji nas okružuje, bio on unutarnji ili vanjski, zatvoreni ili otvoreni, prirodni ili urbani. Prijave na radionicu otvorene su do ponedjeljka, 27. travnja u 23:59 sati putem prijavnice na linku.


Video umjetnik Matija Kralj polaznike će podučiti o osnovama snimanja eksterijera i interijera te kako snimiti tijelo i pokret u tim prostorima u formatu one take videa.


Koreografkinje i plesačice Koraljka Begović i Nastasja Štefanić će kroz različite improvizacijske zadatke/igre polaznike učiti o pojmu vlastite kinesfere, odnosu spram prostora u kojemu se nalaze te kako utjeloviti različite prostorne elemente koji ih okružuju.


Nastasja Štefanić koja je ujedno i glazbenica će s polaznicima raditi na osluškivanju prostora i svog tijela u pokretu te kako prikupljati i snimati različite zvukove oko sebe.


Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.Nove prakse - sudioničko upravljanje zgradom Scheier.


Facebook event