Preskočite na glavni sadržaj

Online izložba portreta hrvatskih književnika 'Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo'

Online izložba portreta hrvatskih književnika i književnica akademske slikarice Marije Adrić Soldo 'Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo' održava se prigodom obilježavanja 120. obljetnice Društva hrvatskih književnika u sklopu manifestacije Hrvatska književna Panonija III, priopćilo je DHK.
vrijeme: 22.04.2020.
url: http://dhk.hr/
Hrvatsku književnu Panoniju III. organiziraju Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Osijek, Društvo hrvatskih književnika Zagreb, Croatica nonproft kft. iz Budimpešte i Hrvatski vrtić, osnovna škola i đački dom iz Budimpešte.

 

Hrvatska književna Panonija III nastavak je jedinstvenoga književnog i umjetničkoga programa koji okuplja relevantne hrvatske književnike i umjetnike panonskog prostora: iz Hrvatske, BiH, Srbije, Mađarske i Austrije.

 

Do sada je u programima sudjelovalo pedesetak sudionika, a nazočilo oko više stotina posjetitelja, među kojima su bili učenice i učenice Hrvatske osnovne škole i gimnazije (HOŠIG) u Mađarskoj.

 

Ove godine je u okviru trećeg izdanja manifestacije, koje se trebalo održati početkom travnja 2020., planiran bogat program, koji je u dogovoru sa suorganizatorima Croaticom kft. iz Budimpešte i HOŠIG-om, odgođen do okončanja pandemije.

 

Međutim, u sklopu tehničkih mogućnosti, dio predviđenih programskih aktivnosti će se održati i na internetskim portalima: dhk.hr i croatica.hu. Prva među mrežnim aktivnostima Hrvatske književne Panonije III. izložba je portreta hrvatskih književnika akademske slikarice Marije Adrić Soldo, pod znakovitim nazivom: "Nigdar ni tak bilo, da ni nekak bilo…"

 

Ovi Krležini stihovi iz Balada Petrice Kerempuha svojevrsni su slogan, ne samo ove izložbe, već i hrvatske književnosti i umjetnosti kroz povijest: probijanje kroz mukotrpno i nesklono vrijeme, u kojem je bilo više tamnih nego svijetlih časova, pa ipak, jezik je opstao, književnost je opstala, umjetnost je opstala.

 

Opstat će unatoč „strašnom času“ pandemije u kojoj se nalazimo i koja paralizira naše živote, ali i potresu koji je teško oštetio i povijesnu zgradu u kojoj je smješteno Društvo hrvatskih književnika na Trgu bana Jelačića.

 

O tome, svojim sjajnim nizom portreta, svjedoči akademska slikarica Marija Adrić Soldo, koja odabrane portrete obogaćuje riječima: odabire uz svaku sliku stih, rečenicu, misao iz opusa portretirane književnice ili književnika – njen je rad ne samo portretiranje, već i novo, suvremeno čitanje književnih opusa naših klasika.

 

Akademska slikarica Marija Adrić Soldo rođena je u Đakovu 1987. "Moj pogled odgojila je estetika Đakovačke katedrale, točnije njezin interijer", napominje Andrić Soldo i dodaje kako je to grandiozan, predimenzioniran, nadmoćan prostor, osmišljen do posljednjeg milimetra, gdje u savršenoj harmoniji supostoje freske velikih formata, skulpture, ornamenti, dekorativne tehnike i pozlata.

 

Marija Adrić Soldo je članica HDLU-a, a izlaže samostalno i skupno. Osim klasičnog slikarstva, poznata je po svojim pop-artističkim intervencijama te dizajniranju svakodnevnih, uporabnih predmeta. Iznimno je inovativna i kreativna u svom radu, posebice uspješna u kombinaciji različitih vrsta umjetnosti i miješanju naizgled nespojivih izražajnih sredstva. Portretiranim hrvatskim književnicima i književnicima pristupila je s puno uvažavanja, ali i dubokim razumijevanjem njihovih biografija i njihovih djela, stvorivši iznimno vrijedan ciklus, koji će, vjerujemo još obogatiti do one fizičke izložbe u galerijskom prostoru Croatica kft u Budimpešti, ali i obilježavanje 120 godina od utemeljenja Društva hrvatskih književnika.

 

Izložba se održava u sklopu manifestacije Hrvatska književna Panonija III pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (Hina)