Preskočite na glavni sadržaj

Na My Darling Quarantine Short Film Festivalu prikazan 'Rabbitland'

Prema izboru predstavnika Motovun Film Festivala (MFF) na My Darling Quarantine Short Film Festivalu, koji prikazuje online kratkometražne uratke iz cijelog svijeta, sudjelovao je film 'Rabbitland' Nikole Majdaka i Ane Nedeljković.
vrijeme: 21.04.2020.
url: https://www.facebook.com/talkingshorts/
Motovunski festival partner je prvog, a nadaju se i posljednjeg izdanja festivala, osmišljenog zbog pandemije koronavirusa, na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkometražnih filmova Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

 

"Ideja je tog programa, u kojem sudjeluju selektori najboljih europskih festivala, je da se uz kratke filmove distopije odmaknemo od neuobičajene, povremeno mentalno i emotivno zahtjevne svakodnevnice i nasmijemo, zamislimo ili uplašimo nečega što nije realnost nego fikcija, proizvod ljudskog duha", napominju s MFF-a.

 

U ime Motovun Film Festivala film je odabrala Inja Korać, koja kaže da je važno osnaživati međunarodnu vidljivost izvrsnih regionalnih filmova pa je njezin prvi izbor film autora čiju estetiku taj festival voli, prati i redovno prikazuje.

 

Kako je podsjetila Korać, koja naslove za taj program bira s Andrejem Korovljevomm,  "Rabbitland" bio je prikazan u gužvi motovunskog kina, ljudima koji su sjedili na samo nekoliko centimetara jedni od drugih nakon što je premijerno prikazan na Berlinaleu gdje je osvojio nagradu Crystal Bear.

 

Taj srpski film iz 2013. govori o blaženo sretnim zečevima kojima se ništa strašno ne može dogoditi jer su na vrhu evolucijskog lanca, odnosno nemaju mozak. Žive u Rabbitlandu – zemlji savršene demokracije čiji stanovnici svaki dan izlaze na glasovanje, svaki dan glasuju za iste predstavnike, a nakon toga kod kuće gledaju rezultate na TV-u i sretni su, "tako sretni da je to, zapravo, strašno."

 

U sklopu My Darling Quarantine Short Film Festivala svaki tjedan može se i glasovati za neki od ponuđenih sedam filmova, te donirati sredstva za organizacije nezavisne kulture i njezine djelatnike pogođenima novonastalom situacijom te Liječnike bez granica koji intenzivno rade na sprječavanju širenja koronavirusa među izbjeglicama i ostalim ranjivim skupinama. (Hina)