Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski povijesni muzej: Virtualna izložba uz Dan sjećanja na žrtve holokausta

Do današnjeg dana, 21. travnja, kada se obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta – Jom Hašoa, trebala je trajati izložba Hrvatskog povijesnog muzeja na temu holokausta, no zbog pandemije i potresa sada se može razgledati samo virtualno.
vrijeme: 21.04.2020.
url: http://www.hismus.hr/
Izložba "Ako tebe zaboravim… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945./zadnje odredište Auschwitz“  bila je otvorena početkom veljače u Francuskom paviljonu zagrebačkog Studentskog centra, ispred kojega je za vrijeme NDH bio sabirni centar za odvođenje Židova u ustaške i nacističke logore, prugom uz paviljon.

 

Kroz četiri tematske cjeline "Ekskomunikacija", "Koncentracija i likvidacija", "Auschwitz (Oświęcim) – tvornica smrti" i "Sjaj u tami" prikazan je sustavni progon i zločin počinjen u Drugom svjetskom ratu u koncentracijskim logorima NDH i Trećeg Reicha.

 

Osim konteksta vremena važan dio izložbe je priča o žrtvama koje su prikazane kroz fotografije i njihove priče, ali i o onima koji su ih spašavali.

 

Poseban naglasak stavljen je na sudbine Židova deportiranih u Koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, a prikazane su kroz fotografije i priče o ubijenima, svjedočanstvima preživjelih te sačuvanim, malobrojnim izvornim predmetima iz logora, fotografijama i dokumentima.

 

Prva cjelina smješta posjetitelje u prostor i vrijeme, pružajući uvid u širi kontekst povijesnih zbivanja i ukazujući na sustav terora uspostavljen na području Nezavisne Države Hrvatske (NDH) protiv židovskog, srpskog i romskog stanovništva, komunista i antifašista.

 

U drugoj cjelini se ukazuje na sustav logora u NDH kao i na drugim područjima današnje Hrvatske koja su u to vrijeme bila pod talijanskom, odnosno mađarskom aneksijom ili okupacijom. Naglasak je na logoru Jasenovac koji je postao simbolom ustaškog terora i stradanja Židova, Srba, Roma i antifašista koji su ondje ubijani i prije masovnih deportacija u logor Auschwitz u kolovozu 1942. i svibnju 1943.

 

Treća cjelina predstavlja logor u kojemu je od 1942. do 1944. stradao velik dio židovskog stanovništva s područja NDH, ali i s područja Istre, Hrvatskog primorja i Međimurja. Obuhvaćeni su i neki drugi logori, poput Mauthausena, Bergen-Belsena i Buchenwalda, u kojima je također stradavalo židovsko i drugo stanovništvo.

 

Kao svojevrsni izlaz iz mraka predstavljena je posljednja cjelina, "Sjaj u tami“ koja prezentira Židove, sudionike antifašističkog otpora te hrvatske Pravednike među narodima, pojedince koji su sudjelovali u spašavanju Židova, izlažući pogibelji i vlastiti život.

 

Izložba donosi i video svjedočenja preživjelih logoraša iz Auschwitza – Branka Lustiga, Tonke Petričević, Olega Mandića i Ota Konsteina. (Hina)