Preskočite na glavni sadržaj

Online platforma Decameron 2020 okupila autore od 15 do 87 godina

Online književni projekt 'Decameron 2020 - priče iz karantene' privukao je snažan odaziv pisaca i spisateljica iz Hrvatske i regije od 15 do 87 godina s pristiglih preko stotinu priča, a poseban program u povodu Noći knjige 2020. bit će posvećen književnosti u izolaciji.
vrijeme: 21.04.2020.
prijava: 30.4.2020
url: https://decameron2020price.wordpress.com/
Inicijativa triju riječkih književnica, Vesne Kurilić, Antonije Mežnarić i Ane Cerovac, platforma za kolektivno književno stvaralaštvo "Decameron 2020 - priče iz karantene" u nepunih mjesec dana privukla je plodonosan i raznolik odaziv autora najraznolikijih profila, književnih usmjerenja i umjetničkih pristupa, s dosad preko stotinu priloženih priča iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, ističe se u priopćenju.

 

Projekt je pokrenut s ciljem da se virtualni krajolik ispuni kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te da se proizvede umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti otkazane kulturne programe.

 

"Za razliku od likova iz Boccacciova originala, autori današnjeg 'Dekamerona' koriste internet kao sigurnu zonu za pripovijedanje, a čitatelji u svakom trenutku mogu navratiti na njihovo 'književno ladanje'", dodaje se.

 

"Decameron 2020" na Facebooku i blogu

 

Na blogu decameron2020price.wordpress.com i pripadajućim društvenim mrežama svakodnevno se objavljuje po jedna priča, vikendom nerijetko i dvije, od introspektivnih crtica iz svakodnevnog života, preko humorističnih novela, pa sve do priča s područja spekulativne fikcije. Jednako su raznoliki i njihovi tvorci: neki od njih iskusni su i često objavljivani pisci, drugi su nadareni početnici, neki pišu dijalektom i obrađuju zavičajne teme, drugi se javljaju iz dijaspore.

 

O popularnosti novoga književnoga projekta svjedoči i dobni raspon književnika, od kojih je najstariji sudionik rođen davne 1933., a najmlađe do sada objavljene "Dekameronke" učenice su nižih razreda srednjih škola.

 

Publika svakodnevno prati "Decameron 2020" na Facebooku i blogu te koristi mogućnost komentiranja za pohvale pročitanih priča i ohrabrivanje autora na daljnje stvaranje.

 

U povodu Noći knjige 2020., koja će se tradicionalno održati 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige - ovaj puta u virtualnom svijetu, sudionici projekta - pisci, čitatelji i urednice platforme "Decameron 2020 - priče iz karantene" - u neformalnom će druženju na virtualnom književnom ladanju u izravnom video pozivu otvoriti temu književnosti koja nastaje u izolaciji.

 

Autori će ispričati što ih je potaknulo da se uključe u inicijativu, odakle su crpili inspiraciju i je li im pisanje pomoglo u nošenju s izazovima ovog vremena. Čitatelji će imati priliku razmijeniti dojmove i čitateljsko iskustvo u vrijeme pandemije i karantene, a susretu mogu pristupiti svi zainteresirani prijavom na obrazac na blogu Decameron 2020.

 

Na tragu renesansnog izvornika, i ovo će druženje završiti malom literarnom igrom: u duhu projekta, sudionici će kroz književnu igru sudjelovati u zajedničkom pisanju jedne posve nove priče.


U planu i tiskana izdanja


Po ukidanju izvanrednog stanja, izbor priča ući će u elektroničku zbirku "Decameron 2020 - priče iz karantene" u kojoj će ostati zabilježene kao djelić autentičnog umjetničkog svjedočanstva iz vremena pandemije, a u planu su i tiskana izdanja.

 

Poziv spisateljicama i piscima traje do 30. travnja.

 

U sklopu poziva za slanje priča raspisano je deset tema, "U svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ" (priče o izolaciji), "Junaci našeg doba" (priče o solidarnosti), "Ljubav u doba korone" (ljubavne priče iz doba epidemije), "Povijesne pošasti" (o kugi i drugim zlima), "Vrli novi svijet" (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo), "Vidanje i vidarsko prigovaranje" (priče o čudnovatim oboljenjima i iscjeljenjima), "Ljudska komedija" (humoristične priče o wc papiru i drugim nedaćama), "Kuća tame" (horor priče za čitanje u osami izolacije u kasne noćne sate), "Deset malih epidemiologa" (krimi priče za vježbanje malih sivih stanica) i "Život je san" (priče o utopiji i svijetu kakvog želimo vidjeti kada ponovo izađemo van).

 

Sve do sada objavljene priče dostupne su na https://decameron2020price.wordpress.com/. (Hina)