Preskočite na glavni sadržaj

Klasik svjetske književnosti 'Emma' Jane Austen u novom ruhu

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je novo izdanje romana 'Emma' engleske književnice Jane Austen, koji mnogi smatraju najboljim djelom jedne od najznačajnijih spisateljica svojega doba koja ni više od 200 godina nakon smrti ne prestaje intrigirati čitateljsku maštu.
vrijeme: 17.04.2020.
url: https://mozaik-knjiga.hr/
Engleska književnica Jane Austen (1775.-1817.) jedna je od najvažnijih autorica koja je otvorila put drugim ženskim spisateljicama, a svojim modernim stilom pisanja, pričanjem o običnim ljudima svog vremena i iskrenim emocijama uvrstila se u bezvremenska i nezaboravna imena svjetske književnosti.

 

Iako je postala sinonim za romantičnu tematiku, to nije jedini smjer kojem je Austen težila; osim ljubavnih tema u njezinim djelima mogu se pronaći i teme koje zadiru u pitanje onodobnog društva.

 

"Zbog velike popularnosti njezinih djela koja su se prodala u milijunima primjeraka i intrigantnih protagonistica koje traže bezuvjetnu ljubav samo po vlastitim mjerilima ne čudi što postoji na desetke filmskih adaptacija koje su osvojile milijune gledatelja", stoji u najavi.

 

Za svog je života objavila četiri romana, "Razum i osjećaji" (1811.), "Ponos i predrasude" (1813.), "Mansfield Park" (1814.) i "Emma" (1815.), a nakon smrti objavljeni su joj i romani "Uvjeravanje" (1818.) i "Opatija Northanger" (1818.).

 

"Dva stoljeća nakon prvog izdanja objavljeno je novo izdanje romana 'Emma' koji mnogi smatraju njezinim najboljim djelom ili kako neki vole reći: savršeno štivo s nesavršenom, ali najomiljenijom junakinjom", ističu iz Mozaika knjiga. Roman je s engleskog prevela Vjera Balen Heidl.

 

Poput mnogih djevojaka, Emma Woodhouse misli da zna najbolje. Osjećaji su joj kakvi trebaju i biti, ali razum često nije. Ona je prekrasna, mudra, bogata i ima samo jedno poslanje – pomoći drugima da pronađu ljubavnu sreću. Iako je ljubavno posredovanje njezin omiljen posao, istodobno uopće ne razmišlja kako pronaći ljubav za sebe.

 

Zauzeta traženjem najbolje prilike svojoj novoj prijateljici Harriet Smith, Emma ne primjećuje koliko se sviđa obiteljskom prijatelju gospodinu Knightleyju. No, kad poslovi posredovanja ne krenu onako kako je Emma zamislila, u kratkom će vremenu morati naučiti mnogo o ljudima, ali i o samoj sebi.

 

Ljubitelje Jane Austen razveselila je i filmska adaptacija romana "Emma", kojem će glavna konkurencija biti onaj iz 1996. u kojem je naslovnu ulogu utjelovila Gwyneth Paltrow. Dok su i kritika i publika bile podijeljenog mišljenja, Gwyneth je uloga Emme donijela nagradu Oscar za najbolju žensku ulogu. Glumačku ekipu u novoj ekranizacije predvode Anya Taylor-Joy u naslovnoj ulozi i Bill Nighy kao njezin otac. Johnny Flynn je novi Mr. Knightley, dok će Gemma Whelan utjeloviti Mrs. Weston, a Mia Goth Harriet.

 

"Jane Austen bila je snažna ličnost koja ni nakon više od 200 godina nakon svoje smrti ne prestaje intrigirati i tjerati čitatelje da iznova vraćaju njezinim djelima, svaki put pronalazeći u njima neku novu mudrost", poručuju iz Mozaika knjiga. (Hina)