Preskočite na glavni sadržaj

'Dom Bernarde Albe' u petak na YouTube kanalu HNK Zadar

U petak, 17. travnja, na YouTube kanalu HNK Zadar, u 20 sati, pogledajte uspješnicu HNK Zadar 'Dom Bernarde Albe', premijerno izvedenu 7. prosinca 2015. godine povodom 70. obljetnice HNK Zadar, koja je ujedno i svojevrstan podsjetnik na istoimenu predstavu iz 1974. u režiji Petra Šarčevića.
vrijeme: 17.04.2020. 20 h
url: https://www.hnk-zadar.hr/
Novo uprizorenje Dom Bernarde Albe režirao je i adaptirao Dražen Ferenčina te je predstava postigla izuzetno dobar prijem kod publike i kritike.

 

U predstavi Igraju: Jasna Ančić, Tihana Lazović, Žana Bumber, Helena Kalinić, Mia Zara Burčul, Anđela Ćurković Petković, Lucija Matković i Sanja Petrovski.


https://www.youtube.com/watch?v=AxuhGdXgurw

 

Prijevod: Drago Ivanišević

Režija i adaptacija: Dražen Ferenčina

Scenografija: Dinka Jeričević

Kostimografija: Marija Šarić Ban

Koreografija: Sanja Petrovski

Oblikovanje svjetla: Ivo Nižić

Odabir glazbe: Nebojša Lakić

Izrada kostima : Nataša Perović i Vernarda Stipaničev

Inspicijent: Mimi Zadarski

 

Dom Bernarde Albe, napisan 1936. godine, klasično je djelo o represiji i napetosti u obitelji bez muškaraca u sredini u kojoj su životi žena određeni strogim kulturnim i društvenim tabuima. U ovoj poznatoj drami središnje mjesto zauzima tema seksualne, emocionalne i egzistencijalne frustriranosti žena u seoskoj i patrijarhalnoj sredini koje,skrivene iza visokih kućnih zidova, beznadno dugo sputavaju svoje emocionalne prohtjeve.


Radnja predstave se događa u Andaluziji polovinom 19. stoljeća u vrijeme žalovanja. Žalovanje za preminulim suprugom u kući udovice Bernarde prema tradiciji traje osam godina, a za to vrijeme ona potpuno kontrolira svojih pet neudanih kćeri u dobi između 20 i 39 godina, zabranjujući im bilo kakve veze i odnose izvan kuće. U kući vlada ljubomora i nadmetanje između sestara, najvećim dijelom zbog najstarije sestre Angustias zaručene za Pepea el Romana, jedinog muškog lika oko kojeg se stvara cijeli dramski zaplet a koji se niti u jednome trenutku na pojavljuje na pozornici.