Preskočite na glavni sadržaj

Digitalni prozor Državnog arhiva u Rijeci

U vremenu u kojem su vrata čitaonice Državnog arhiva u Rijeci zatvorena, širom je otvoren digitalni prozor - topoteka DAR!
vrijeme: 15.04.2020.
url: https://dar.topoteka.net/

U njoj će se u prvom redu predstaviti rezultati projekta REK-RI (Rekonstrukcija Rijeke) kojim u 2020. godini, u kojoj je grad Rijeka Europska prijestolnica kulture, online predstavljaju najstariju sačuvanu arhitektonsku dokumentaciju izrazito visoke informacijske i estetske vrijednosti za područje grada Rijeke.


"Dokumentacija je sadržana u arhivskom fondu Tehnički uredi grada Rijeke. Pritom, po prvi put, želimo stanovnicima Rijeke ponuditi suradnju pri preciznom određivanju  lokacija pojedinih zgrada na koje se planovi odnose na georeferenciranoj karti. Upotpunjavajući sliku Rijeke 150 godina unatrag u ovaj projekt uključujemo i gradivo Zbirke razglednica i Kartografske zbirke s namjerom da u budućnosti ove zbirke cjelovito objavimo. Uz navedeno, na istom mjestu ovdje će se naći i najstarije isprave za područje grada Rijeke i preslike čitavog niza drugih arhivalija relevantnih za povijest Rijeke.


Uz navedeni projekt online ćemo postaviti i preslike arhivskog gradiva koje smo proteklih godina digitalizirali u našem arhivu.


U skladu s mogućnostima, u trenutnim okolnostima, nastavljamo rad na digitalizaciji i dnevno postavljamo nove sadržaje sa ciljem da našim dosadašnjim i budućim korisnicima omogućimo istraživanje iz sigurnosti vlastitog doma" poručuju iz Arhiva.