Preskočite na glavni sadržaj

Virtualna izložba Andreje Dujnić Žmirić

POU Hrvatski dom Petrinja, Galerija „Krsto Hegedušić“, pripremila je virtualnu izložbu slika umjetnice Andreja Dujnić Žmirić.
vrijeme: 09.04.2020.
url: https://www.hd-petrinja.hr/

Digitalni katalog izložbe može se pogledati putem poveznice:
https://www.facebook.com/galerijahegedusic/

Andreja Dujnić Žmirić rođena je 1973. godine u Sisku. Sklonost crtanju i umjetničkom izražavanju pokazuje već kao dijete, pa se tako već tokom osmogodišnjeg školovanja njeni radovi nalaze na školskim natjecanjima i izložbama. Domovinski rat mijenja njezin i život njene obitelji iz temelja. Gubi i svoje dotadašnje radove kao i mogućnost upisa na Likovnu akademiju. Sve te godine progonstva boraveći od Zaboka do Siska ne prestaje slikati, bez obzira na materijalnu i financijsku situaciju. Nakon povratka u Petrinju na zgarište 1995. g., sa svojom obitelji počinje graditi budućnost nanovo iz temelja.
Težeći usavršavanju svog znanja i rada i željom za bavljenjem slikarstvom kao pozivom,  upisuje „Studio Tanay“ u Zagrebu, te stručnost i zvanje kreativnog slikara stječe 2005. g. pod vodstvom akademskog slikara i profesora E. R. Tanaya. Po završetku tog verificiranog programa i dobitka diplome, počinje samostalno izlagati svoje radove. Do sada je imala 9 samostalnih izložbi, dvije u Petrinji, Zadru, Sisku, Popovači, Krapinskim toplicama, Malinskoj (Krk), Zagrebu i Mošćenici. Sudjelovala je na više od 40 likovnih radionica i preko 50 skupnih izložbi pretežno humanitarnog i donacijskog karaktera. Godine 2010.  zajedno sa 13 slikara, prolazi na natječaju za područje SI Europe u kategoriji tradicionalnog štafelajnog slikarstva i skupno izlaže na 1. slikarskoj izložbi  „Inter Imago New York“ u MC Gallery u New Yorku.
Stručni osvrt na njena djela kao predgovore dosadašnjih izložbi pisali su eminentni likovni kritičari. Osim djela svjetovnog karaktera, autorica je i sakralnih djela. Nekoliko oltarnih slika na području Sisačke biskupije donirala je kao pomoć u obnovi ratom stradalih kapelica. Njezini radovi nalaze se u mnogim galerijama i privatnim zbirkama diljem Hrvatske i u inozemstvu. Članica je grupe "Petrinjski likovni krug" i HDLU Zagreb.