Preskočite na glavni sadržaj

Ministrica Obuljen Koržinek s ministrima kulture EU-a o posljedicama COVID-19 krize na kulturni i kreativni sektor

Na inicijativu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek održana je videokonferencija ministara kulture država članica EU na kojoj su sudjelovali potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová, povjerenica EK za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i povjerenik EK za unutarnje tržište Thierry Breton.
vrijeme: 08.04.2020.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije organiziralo je neformalnu videokonferenciju ministara kulture država članica EU-a s ciljem rasprave o posljedicama COVID-19 krize na kulturni i kreativni sektor te o mogućim učinkovitim mjerama za smanjenje negativnih utjecaja krize.

Predstavnici Europske komisije i država članica raspravljali su o utjecaju pandemije koronavirusa na područje kulturnog i kreativnog sektora. Razmijenjena su iskustva o mjerama koje su vlade država članica poduzele radi sprečavanja njegova širenja, kao i o prijedlozima mjera koje bi se trebale poduzeti na europskoj razini. 

„Danas smo raspravljali o utjecaju pandemije koronavirusa na područje kulture te smo razmijenili iskustva o mjerama koje su vlade država članica poduzele kako bi smanjile negativne učinke krize na kulturni i kreativni sektor. Iz današnje rasprave vidljivo je da su sve države članice poduzele korake kako bi umjetnicima, radnicima u kulturi, kulturnim ustanovama i tvrtkama u kulturnim i kreativnim industrijama pomogle u situaciji otkazivanja i odgađanja svih kulturnih projekata. Razmijenili smo iskustva i o tome kako javnost i građani konzumiraju kulturu na različitim online platformama, koje su im trenutno, u doba izolacije dostupne. Svi smo suočeni s istim izazovima i sigurna sam da će nam iskustva i današnje rasprave pomoći da se bolje nosimo s ovom krizom i posljedicama koje ona ima na područje kulture na europskoj razini, ali i u svim državama članicama", izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.



Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourová izjavila je kako djelovanje i reakcije moraju biti sveobuhvatne. Potpredsjednica je posebno naglasila važnost medijskog kreativnog sektora, profesionalnog rada novinara i odgovornosti medija u sprječavanju lažnih vijesti i dezinformacija.

Povjerenik Breton naglasio je niz mjera koje su već poduzete na unutarnjem tržištu te istaknuo kako mediji i audiovizualna industrija igraju vrlo važnu ulogu. Dodavši kako je sada vrijeme za djelovanje povjerenik Breton predstavio je mjere koje je Europska komisija već provela.

Povjerenica Gabriel predstavila je aktivnosti koje su europska udruženja, države članice i Europska komisija već pokrenule u području kulturnih i kreativnih industrija, a koje su usmjerene na minimiziranje negativnih posljedica pandemije za građane. Europska komisija osigurala je sredstva putem Europskog socijalnog fonda, Kohezijskog fonda, modela državnih potpora i SURE modela. Posebno je naglašena potreba fleksibilnog pristupa korisnicima u programu Kreativna Europa.

Ministri su pozdravili činjenicu da je Komisija brzo i učinkovito reagirala te najavila daljnje snažne mjere i programe kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Propisima o pomoći privremeno su ublažene veće krize i poduzete su važne mjere.

Predstavnici država članica EU su se složili da sve izvanredne mjere koje se poduzimaju trebaju biti u skladu s temeljnim vrijednostima Unije. Ministri su pozdravili održavanje ove videokonferencije te obvezu  redovite razmjene informacija te predlaganje pravodobnih i adekvatnih mjera na europskoj razini.  Ministri će nastaviti raspravu na Vijeću ministara kulture najavljenom za 19. svibnja.

(www.min-kulture.hr)