Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Nevene Petre Piližota povodom obljetnice rođenja Vesne Parun

Od 10. travnja 2020. godine, na web stranici Gradske knjižnice Marka Marulića Split, organizira se virtualna izložba Nevene Petre Piližota 'Mozaik misli', u čast djelovanju heroine hrvatskog pjesništva - Vesne Parun.
vrijeme: 10.04.2020.
url: https://www.gkmm.hr/

Iz predgovora izložbe:

'Izložba „Mozaik misli“ u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split četvrta je koju sam posvetila heroini hrvatskog pjesništva, budući da svježinom i univerzalnošću svojih misli zahtijeva ponovno vraćanje, ponovno prepoznavanje i upoznavanje.
Sa „saberi se u sebe, istino čovjekova“, ona nadilazi desetljetne čvorove ovih krajeva i poziva nas da stojimo uspravni. Spoznajne labirinte u kojima se čovjek svakodnevno zapliće možemo tretirati i kao emocije, „načine funkcioniranja cijele psihološke arhitekture“ (Hrgović i Polšek, 2004:285). A propos naslova izložbe, dvadeset i dva rada (slike, crteži, akvareli i kolaži) funkcioniraju kao transponiranje života u umjetničko djelo...'

Katalog izložbe dostupan je na sljedećem linku:
https://issuu.com/gkmm/docs/nevena_petra_pili_ota-mozaik_misli__katalog_izlo_b

Povodom 95. obljetnice rođenja Vesne Parun održan je ciklus izložbi radova magistre prava i magistre slikarstva Nevene Petre Piližota posvećen velikoj umjetnici: u veljači 2017. godine ciklus je započeo predstavljanjem crteža iz projekta „Dnevnik“, u Galeriji Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ (Šibenik). Crteži su popraćeni fragmentima poezije Vesne Parun, kao i na lipanjskoj izložbi „Pantomima istine“ u Knjižnici Novi Zagreb. Intervencija sa slikama u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Vesne Parun (Zlarin) pod nazivom „Okovani pješaci“ podcrtala je hibridni karakter ovog ciklusa u kojem se isprepliće ono što bi neki označili kao mitološko, ali i kao svojstveno nama samima.