Preskočite na glavni sadržaj

Poziv na sudjelovanje u online izložbi likovnih radova na temu 'Uskrsna pisanica'

Pozivaju se svi zainteresirani, bez obzira na dob, da se uključe u online izložbu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad svojim likovnim radovima na temu 'Uskrsna pisanica'. Svoje radove možete poslati već danas, sve do 12. travnja 2020.!
vrijeme: 03.04.2020.
url: http://www.czkio-susedgrad.hr
Nalazimo se u vremenu kada ne možemo otići do naše obitelji i prijatelja i darovati im pisanice kao simbol novog života i čestitati im Uskrs. Ali možemo kontemplirati nad našim životima promatrajući jaje koje unutar ljuske sadrži novi život. Mi se sada nalazimo u ljusci naših domova u kojima imamo priliku jače se povezati jedni s drugima i razmišljati o tome što je zaista važno. Ali vjerujemo u život izvan ljuske i radujemo se voćki poslije kiše i livadi prepunoj cvijeća.


Pisanicu možete oslikati na pravom jajetu ili na papiru koristeći likovnu tehniku koju želite (tempere, bojice, kolaž…). Možete se služiti simbolima, raznim kombinacijama biljnih ornamenata i geometrijskih ukrasnih likova ili jednostavno slikajte što vam srce želi. Ukoliko netko želi može nacrtati vedutu nekog grada koji je pogođen Corona virusom. Među motivima mogu se naći: srce simbol ljubavi, sunce predstavlja snagu, sidro nadu, valovi bogatstvo, ljestve simboliziraju sreću, a košara majčinstvo. Pisanice mogu biti jednobojne, dvobojne ili višebojne. Boje na pisanicama imaju bogato simboličko značenje i nekada se vjerovalo da višebojna jaja imaju posebnu snagu.


Crvena boja na pisanicama predstavlja duhovnu budnost, milosrđe, radost života i ljubavi.

Bijela boja simbolizira čistoću, svjetlost, rođenje, djevičanstvo i radost.

Žuta boja pisanica označava svjetlost, žetvu, mladost, čistoću.

Zlatna boja simbolizira duhovnost i mudrost.

Crna boja predstavlja smrt i vječnost.

Plava boja simbolizira istinu, nebo, dobro zdravlje i vjernost.

Zelena boja označava plodnost, zdravlje, nadu i novi život.

Možete crtati, slikati ili oblikovati likovni rad tehnikom kojom želite, na formatu koji vam odgovara. Naslikajte svoju pisanicu i poklonite je cijelom svijetu kao simbol novog života.


Likovne radove fotografirajte ili skenirajte i pošaljite na mail adresu:

ivana@czkio-susedgrad.hr ili vedran@czkio-susedgrad.hr,

i bit će objavljeni u online galeriji na Facebook i web stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Broj radova nije ograničen.