Preskočite na glavni sadržaj

Zvučne slikovnice o Frankopanima i njihovu naslijeđu

Primorsko-goranska županija kao nositeljica projekta Putovima Frankopana razvila je ideju zvučnih slikovnica preko kojih se najmlađi online mogu upoznati s poviješću i naslijeđem te hrvatske velikaške obitelji.
vrijeme: 02.04.2020.
url: https://frankopani.eu/

Putovima Frankopana je najveći županijski projekt obnove i revitalizacije frankopanskih kaštela, a uključuje mnoge aktivnosti, među kojima su i one namijenjene najmlađima, doznaje se iz Primorsko-goranske županije.

Dosad se u sklopu projekta održala serija edukacija u nižim razredima osnovnih škola kroz kviz "F kao Frankopan". Na taj se način, uz zabavu, igru i šalu, djeci predstavljala povijest toga kraja i obitelji Frankopan.

Izradilo se i osam slikovnica za interpretacijske centre u Čabru, Brodu na Kupi, Grobniku, Trsatu, Bakru, Kraljevici, Bribiru i Krku, s tekstovima utemeljenim na povijesnim činjenicama vezanim uz ta područja.

Slikovnice, kvizove i tematske pričaonice održane po cijeloj županiji djeca su odlično prihvatila, ističe Primorsko-goranska županija te ocjenjuje kako je najvrjednije to što je projekt pobudio veliko zanimanje lokalne zajednice i što se u nj uključuju mještani na područjima na kojima su kašteli.

Sve te aktivnosti na terenu morale su se odgoditi s pojavom epidemije pa su se morali osmisliti novi načini djelovanja. Prva zvučna slikovnica priča o Kraljevici i Frankopanima. Tekstove svih osam slikovnica napisao je Velid Đekić. Ilustrirala ih je Margareta Peršić, a autor glazbe je Elvis Stanić. Dvanaestogodišnji Luka Zulian spojio je zvuk sa slikom, a tekst čita voditeljica projekta Rajna Miloš. Slijedi izrada još sedam zvučnih slikovnica, najavljeno je iz Primorsko-goranske županije.

Strateški županijski projekt Putovi Frankopana bavi se istraživanjem i interpretacijom naslijeđa hrvatske velikaške obitelji krčkih knezova Frankopana, koji su obilježili više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.

Projekt teče u tri faze. U prvoj, od 2005. do 2008. godine, ulagano je u obnovu deset frankopanskih kaštela u Vinodolskoj dolini. Druga je faza trajala od 2013. do 2016. godine, u sklopu EU projekta HERA iz IPA programa Jadranske prekogranične suradnje, kad je zahvat obnove proširen na Rijeku, Krk i Gorski kotar, na ukupno 20 objekata. Cilj je bio osmisliti povijesno-turističku rutu koja će trajno uklopiti objekte u kulturni život šire društvene zajednice.

Treća je faza počela 2015. godine prijavom projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Za obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje novih turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar odobreno je 47,3 milijuna kuna nepovratnog novca iz strukturnih fondova Europske unije, a ukupna vrijednost projekta je 61 milijun kuna. (Hina)