Preskočite na glavni sadržaj

Istarski ogranak DHK-a, unatoč koronavirusu, priprema nova izdanja

Predsjednik Istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika Pula i urednik izdanja ogranka Boris Domagoj Biletić izvijestio je kako, unatoč nevoljama s koronavirusom, Istarski ogranak priprema niz izdanja, među kojima i "Puljsko predavanje" Karla Krausa.
vrijeme: 31.03.2020.
url: http://www.dhk-pula.hr/

"U pripremi su ili pred izlaskom iz tiska knjige 'Puljsko predavanje' Karla Krausa, 'Romeo u pustinji' Nade Grubišić, 'Gospa od Škrpjela' Daniela Načinovića, 'Modro' Simonea Mocennija u prepjevu Ljiljane Avirović, 'Fojbe' Davora Mandića, zbornik 'Badavca 1996. – 2015.' te dvobroj (proljeće-ljeto, 1-2/2020.) časopisa za književnost, umjetnost i kulturu Nova Istra", istaknuo je Biletić.

Svezak "Nove Istre", dodao je, izlazi strukturiran kao tematska knjiga u povodu dviju prevažnih obljetnica, pod naslovom Profesorica Ivezić – istarski borac – Iborovci.

Napomenuo je i kako u ediciji "Istra kroz stoljeća zajedno s Čakavskim saborom ogranak DHK u Puli objavljuje i monografiju Čakavski sabor (1970.-2020.)".

Radi se, istaknuo je, i na knjigama u istome nizu "Pula – Izgubljeni zavičaj" Jare Zemana u prijevodu s njemačkoga Milana Soklića i Mariete te Kristine Djaković, kao i knjizi "Kalčić u svom vremenu" Marija Kalčića i skupine autora.

Nesmetano ide i e-časopis za književnu kritiku STAV (www.stav.com.hr), koji je u tzv. virtualnome prostoru, dodao je BIletić.

Biletić je podsjetio kako je zbog pandemije koronavirusa ogranak odgodio obilježavanje 90. obljetnice smrti Matka Laginje, pripremu programa i sam program za mlade pisce "Kod Marula" 2020.

Zbog istih razloga, kako trenutno stvari stoje, bit će odgođen i program na otvorenome "Badavca" za 2020., koji bi se trebao održati po 25. put.

Uvjeren je da će uspjeti u lipnju, po 14. put, objaviti natječaj "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja u 2020., pa bi dodjela nagrada bila u listopadu, na 18. Pulskim danima eseja.

Odgođene su, naglasio je, i mjesečne književne tribine te obilježavanje važnih obljetnica, među kojima i 150. obljetnica pokretanja "Naše sloge" – prvih hrvatskih novina u Istri i ujedno početka hrvatskoga novinarstva na Poluotoku, zatim 100. godišnjici rođenja Zvane Črnje, pa 100. obljetnici fašističke paljevine Narodnoga doma u Puli, 50. obljetnici osnutka Čakavskoga sabora itd.

Ocijenio je i kako se vjerojatno odgađa i posebno obilježavanje 30. obljetnice osnutka Istarskoga ogranka DHK te 25. godišta časopisa "Nova Istra" te 120. obljetnica Društva hrvatskih književnika, najstarije takovrsne strukovne udruge u Europi. (Hina)