Preskočite na glavni sadržaj

DHK: Isplata naknada za posudbe književnih djela

Književnicima, prevoditeljima i ilustratorima koji su nositelji prava na naknadu za javnu posudbu, ovih će dana biti isplaćene naknade za posudbe njihovih djela 2017. godine u 20 županijskih narodnih knjižnica diljem Hrvatske, objavilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK).
vrijeme: 31.03.2020.
url: http://www.dhk.hr
 

U odnosu na prethodne godine, kad je podatke prikupljala Nacionalna sveučilišna knjižnica, ove je godine cijeli projekt, od prikupljanja podataka do isplate, preuzeo HDS ZAMP, navodi DHK i dodaje kako je u tu svrhu u samo godinu dana razvijen potpuno nov informatički sustav za obradbu podataka koje su dostavljale knjižnice.

 

Ovaj opsežan i zahtjevan posao DHK je, napominje, povjerilo stručnoj službi ZAMP zahvaljujući kvalitetnom i uspješnom poslovanju raspodjele autorskih glazbenih honorara.

 

DHK ističe kako je po uputi Ministarstva kulture za 2017. godinu izdvojeno 2 milijuna kuna te da je posebna pozornost bila usmjerena na obradu svih posudbi.

 

Obrađeno je čak 57 posto više posudbi nego za prethodnu godinu, napominje i dodaje kako je za 2016. godinu, prema podacima Nacionalne  i sveučilišne knjižnice, broj obrađenih posudbi u obračunu iznosio  3.105.384, dok za 2017. godinu, po obradi HDS ZAMP-a, broj obrađenih posudbi u obračunu iznosi 4.872.584.

 

Rezultat je, naglašava, povećanje broja autora koji sudjeluju u raspodjeli - čak je 300 novih autora koji prethodnih godina nisu sudjelovali u obračunu.

 

Za 2017. godinu ukupno su tako u obračunu 1573 domaća autora, a važna je novost i to da će ovaj tjedan svaki od njih, uz isplatu pripadajućeg iznosa, dobiti i specifikaciju s transparentnim podacima: naslovima i brojem njihovih posuđivanih djela, godinama njihova izdanja, izdavačima, ISBN-om i autorskom odrednicom, ističe DHK.

 

Svi navedeni podaci pristigli su iz županijskih knjižnica, a u slučajevima nedostatnih podataka nadopunjeni su podacima Nacionalne i sveučilišne knjižnice, navodi DHK. (Hina)


http://dhk.hr/autorska-prava/detaljnije/uskoro-isplata-naknade-za-javnu-posudbu