Preskočite na glavni sadržaj

Izložba GMV u pripremi: Erika - vunasti nosorog

Gradski muzej Varaždin na facebok stranici objavio je informaciju o 37. obljetnici zaštitnih arheoloških istraživanja na području Malog Segečaka kod Ludbrega, provedenih od 16. do 28. ožujka 1983. godine, kada je otkriven prvorazredan paleontološki nalaz -  vunasti nosorog.
vrijeme: 27.03.2020.
url: http://www.gmv.hr/

Nalaz je smješten u fundus Gradskog muzeja Varaždin, a nakon dugotrajnih i zahtjevnih konzervatorsko-restauratorskih zahvata, vunasti nosorog Erika, bit će uskoro predstavljen i javnosti kroz izložbu koja je u pripremi, a čije se održavanje planira u ovoj godini.

Istraživanja su provedena u razdoblju od 16. do 28. ožujka 1983. godine na području Malog Segečaka, južno od Ludbrega nakon dojave da se u profilu usjeka puta nalaze životinjske kosti neobične veličine. Istraživanje je provedeno u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja pod vodstvom Marine Šimek, a u njemu su sudjelovali dr.sc. Jakov Radovčić, Nikola Tvrtković, Branko Jalžić, Davor Puttar te pomoćni radnici Josip Šarec i August Novak. Otkriveni su ostaci vunastog nosoroga (Coleodonta antiquitatis) starosti 20.000 godina. Riječ je o najbolje sačuvanom kosturu vunastog nosoroga te istovremeno i jedinom in situ nalazu te vrste u Republici Hrvatskoj. Naknadnim analizama temeljem ovog nalaza došlo se do novih podataka i spoznaja o klimi i paleookolišu na području Podravine za vrijeme kasnog pleistocena što će biti prikazano na izložbi kroz suvremenu muzejsku priču.

Izvor:
https://www.facebook.com/GMVarazdin/