Preskočite na glavni sadržaj

Crtići za psihološku pripremu za onkološko liječenje u dječjoj dobi

Umjetničko udruženje Kreativni sindikat proizvelo je deset kratkometražnih animiranih filmova namijenjenih djeci u onkološkom liječenju, koji imaju za cilj oboljelim mališanima na njima prihvatljiv i razumljiv način pomoći u suočavanju s izazovima bolničkoga okruženja.
vrijeme: 13.03.2020.
url: http://kreativnisindikat.org/hr/projekti/eu-projekt/
Filmovi su nastali u sklopu projekta "Mladi umjetnički savjetnici pomažu mladima u bolnicama" koji je taj filmski produkcijski studio proveo u suradnji s udrugom Krijesnica, koja okuplja mlade "survivore" – djecu i mlade koji su liječeni od malignih bolesti, te njima i njihovim obiteljima pruža psihološku i ostale vidove potpore, za vrijeme, ali i nakon završetka samog liječenja.

 

Projekt interaktivnog karaktera, u kojem je autorsko-produkcijski tim radio na stvaranju i proizvodnji edukativnih animiranih filmova, okupio je 60-ak mladih polaznika (15-25 god) brojnih edukativnih aktivnosti (radionica stop motion animacije, radionica stripa, itd.), kao i mlade "Krijesnice", koji su kroz projektne aktivnosti te u suradnji s autorskim timom, dijeleći vlastita dragocjena iskustva nakupljena kroz godine liječenja, sukreirali dramski okvir filmske priče.

 

Priča prati put dječaka (protagonista) od njegove hospitalizacije, preko pretraga i faza liječenja koje prolazi, do odlaska iz bolnice, odnosno - ozdravljenja, sve prožeto socijalnim kontekstom bolničkog života.

 

Stručni, medicinski sadržaj, "brušen" je u suradnji s dvjema vodećim hrvatskim ustanovama na području dječje onkologije, Klinikom za dječje bolesti Zagreb, te Kliničkim bolničkim centrom Zagreb. Uz stručnu pomoć psihologa navedenih bolnica, koji se na dječjim onkološkim odjelima svakodnevno u svom radu susreću s najmanjim pacijentima, njihovim borbama i strahovima od brojnih pretraga i zahtjevnih situacija sa kojima su suočeni, osmišljeni su edukativni filmovi.

 

Filmovi su zamišljeni kao nov i inovativan alat u radu s oboljelom djecom – s idejom njihovog poistovjećivanja s likovima serijala, kroz animaciju kao medij koji najlakše komunicira upravo s tom ciljnom skupinom, te uz naraciju protagonista, kojemu je glas "posudio" jedan od survivora, mladi "Krijesnica".

 

"Sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda (Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva) te Ministarstva kulture RH, projekt je izrodio edukativni animirani serijal, koji je putem dječjih tablet uređaja doniranih dječjim onkološkim odjelima Klinike za dječje bolesti Zagreb i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, postao tako jedan mali ali, nadamo se, značajan doprinos u velikim borbama naših najmanjih oboljelih junaka", ističe se u priopćenju.

 

"Djeca, prema povratim informacijama iz bolnica, na filmove reagiraju pozitivno te se osjećaju manje usamljenima u novom bolničkom okruženju, a to je, uz plasman stručnog - medicinskog sadržaja, i osnovni cilj edukativnog serijala, te projekta u cjelini", dodaje se.

 

Serijal je dostupan i online putem youtube platforme, na kanalu Kreativnog sindikata, a budući da svaka epizoda serijala tematizira pojedinačne pretrage tj. faze liječenja (vađenje krvi, ultrazvuk, scintigrafija, CT, MR, šišanje, operacija, itd.), pojedine epizode mogu se koristiti i van konteksta onkološkog liječenja, odnosno, mogu poslužiti psihološkoj pripremi i ostale hospitalizirane djece.

 

Filmovi se prikazuju i u školama u sklopu inicijative senzibiliziranja djece čiji su školski kolege oboljeli, sa svrhom demistifikacije bolničkog života te lakše integracije onih koji se nakon izbivanja iz školskih klupa zbog procesa liječenja vraćaju u svoje prirodne okoline, među vršnjake.

 

"Lakše je prihvatiti i razumjeti, uz veću i ciljanu edukaciju svih, a upravo je razumijevanje okoline ono za čime mladi 'survivori' najviše i imaju potrebu, nakon pobjede u 'utakmici života', kao što to kaže mali protagonist animiranog edukativnog serijala", poručuju iz Kreativnog sindikata.

 

Režiju i animaciju potpisuju Ana Horvat i Petra Zlonoga, ilustracije je napravila Ana Kadoić, za scenarij je zaslužna Nina Vađić, a Dea Jagić za dodatnu animaciju. Glazbu i dizajn zvuka osmislio je Dubravko Robić, narator je Fran Markulin, a produkcijski tim čine Mia Bučević, Matko Amulić i Igor Grubić. (Hina)