Preskočite na glavni sadržaj

Varaždin: Uskoro u izradi projekt dvorca Opeka u Vinici

Zbog planirane obnove spomenika parkovne arhitekture Arboretum Opeka i rekonstrukcije dvorca Opeka u Vinici u petak je u varaždinskoj Županijskoj palači potpisan ugovor za izradu projekata obnove.
vrijeme: 13.03.2020.

Ugovor vrijedan 1,93 milijuna kuna s PDV-om potpisao je varaždinski župan Radimir Čačić s Kristinom Babić i Mijom Erak iz zajednice ponuditelja Core d.o.o. i Studio Landa d.o.o. iz Dubrovnika.

Čačić je podsjetio da će obnovljeni dvorac biti dio Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi susjedne Srednje škole Arboretum Opeka i da će izrada tih projekata, uz onaj za Regionalni centar, omogućiti revitalizaciju prostora arboretuma i dvorca vrijednu više od 100 milijuna kuna, uz pomoć novčanih sredstava iz europskih fondova.

Zamjenik župana Tomislav Paljak ustvrdio je da je je riječ o zahtjevnom projektu - spoju konzervatorskog dijela zaštićene građe dvorca i parkovnog perivoja te šume na 50 hektara.

"Revitalizacija parka bit će spoj onoga što je ostalo otprije s novim tematskim sadržajima. Bit će inventarizirane sve biljke, više od dvije tisuće različitih biljaka, egzotičnih i onih starih više od 150 godina. Bit će obnovljen bazen, jezero s drvenim mostićem, ledana“, najavio je zamjenik župana.

Projektant Željko Peković istaknuo je da pripremaju dokumentaciju koja će omogućiti početak radova na sanaciji kompleksa dvorca Opeka u Vinici.

"Radimo na sanaciji spomeničke baštine i obnavljamo spomenike tradicijskim materijalima i tehnikama. I za dvorac Opeka koristi će se tradicijski materijali -  opeka, drvo i žbuka“, rekao je Peković. Napomenuo je i da će se napraviti faksimilska replika svih elemenata jer sve ima spomeničku vrijednost.

Rok je izradu projekata obnove je devet mjeseci. (Hina)