Preskočite na glavni sadržaj

Ivan Petrović-Poljak predstavljat će Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika 2020.

Natjecanje mladih glazbenika u izvedbi klasične glazbe održat će se od 17. do 21. lipnja, po prvi puta u Hrvatskoj odnosno u Zagrebu.
vrijeme: 17.06.2020.
mjesto: Zagreb

Kandidati 11 zemalja koje sudjeluju na jubilarnoj 20. Euroviziji mladih glazbenika predstavit će se u polufinalu 17. lipnja u Dvorani Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a najboljih osam u finalu 21. lipnja, na Svjetski dan glazbe, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem Enrica Dinda.

Osmero finalista nacionalnog izbora – gitaristica Vanesa Iličić (18), klaviristi Marko Matajič (18), Mia Pečnik (20) i Ivan Petrović-Poljak (16), violončelistica Lucija Mušac (20), saksofonist Luka Relić (19), harmonikaš Leonardo Rojnić (17) te Franko Štrbac (18) na vibrafonu predstavili su se publici koja je dupkom napunila studio Anton Marti  na zagrebačkom Prisavlju, svim gledateljima izravnog prijenosa kao i stručnom ocjenjivačkom sudu.

Ocjenjivački sud na čelu s proslavljenom hrvatskom udaraljkašicom Ivanom Kuljerić Bilić i članovima flautisticom Tamarom Coha Mandić, skladateljicom Sarom Glojnarić, violinistom Marcom Grazianijem te orguljašem i čembalistom Pavlom Mašićem, odlučio je, nakon kratkog vijećanja, jednoglasno da će Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika 2020. predstavljati najmlađi među klaviristima, ali i ostalim kandidatima – Ivan Petrović-Poljak.

Ivan Petrović-Poljak (Zagreb, 14. srpnja 2004.) učenik je prvog razreda prirodoslovno-matematičke XV. gimnazije poznatije kao MIOC i drugog razreda srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u razredu klavira Olge Cinkoburove koja ga je i pripremila za ovo natjecanje. (HRT)


Maestro Tomislav Fačini i Ivan Petrović-Poljak (Foto: Dario Njavro/HRT)