Preskočite na glavni sadržaj

Umrla je scenografkinja i pedagoginja Gordana Svilar

Naša svjetski uspješna scenografkinja i pedagoginja Gordana Svilar umrla je nakon kratke i teške bolesti u 55. godini.
vrijeme: 10.03.2020.
mjesto: Zagreb
url: https://www.adu.unizg.hr/
 

Bila je asistentica John Conklinea, s kojim je surađivala na više od 30 opernih predstava, kao i redatelja Roberta Wilsona i scenografa Georgea Tsypina.

 

'S tugom javljamo da nas je napustila naša nastavnica scenografije Gordana Svilar nakon iznenadne i teške bolesti,' priopćeno je s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

Gordana Svilar rođena je u Zagrebu 1965. godine. Scenografijom se počela baviti nakon završenog Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Godine 1995. magistrirala je scenografiju na umjetničkoj akademiji Tisch School of the Arts u New Yorku.

 

'Tijekom desetogodišnjeg rada kao asistentica John Conklinea, s kojim je surađivala na više od 30 opernih predstava, kao i redatelja Roberta Wilsona i scenografa Georgea Tsypina, paralelno je gradila i vlastitu scenografsku karijeru u kazalištima diljem SAD-a- u Philadelphiji, Chicagu, Bostonu, te u Aziji - u Tokiju i Singapuru', podsjećaju s ADU.

 

Istaknula se i u televizijskim produkcijama Today Show i Martha Stewart Show za NBC TV. Predavala je scenografiju na američkim sveučilištima Bard College i Swarthmore College. U Hrvatsku se vratila 2018. godine gdje je nastavila svoje umjetničko djelovanje.

 

-'Od 2019. godine radila je kao umjetnički asistent na scenografskim kolegijima i ispitnim produkcijama naše Akademije. Preminula je u noći premijere operne sveučilišne produkcije Pepeljuga čemu se neizmjerno veselila', stoji u priopćenju akademije.

 

Radila je i za Ludens teatar, asistirala na produkciji 'Grofice Marice', a u Maloj sceni ostvarila je scenografiju Leptirove pjesme.

 

Posljednji ispraćaj Gordane Svilar bit će u srijedu 11. ožujka u 12,10 sati na zagrebačkome Krematoriju.

 

Izvor: HRT Magazin