Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Vlatke Škoro - 'Čopor'

U utorak, 10. ožujka 2020., u 18.00 sati, u Galeriji Bačva, Doma HDLU, otvara se izložba Vlatke Škoro pod nazivom 'Čopor'. Posjet izložbi bit će moguć do 22. ožujka.
vrijeme: 10.03.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Bačva, Dom HDLU, Trg žrtava fašizma 16
url: http://www.hdlu.hr

Čopor kiparice Vlatke Škoro skupina je od dvanaest novih skulptura afričkoga divljeg psa idejno okupljenih oko Alfe, skulpture afričkoga divljeg psa iz rastućeg ciklusa Životinja (2019.) izloženog prošle godine u Zagrebu i, u proširenom izdanju, Osijeku. Čopor je nastavak, odnosno svojevrsni produžetak, rečenog ciklusa. (…)

(…) Znakovitim izborom motiva životinje kojoj je ljudska prisutnost potpuno strana, čak i nemoguća, teriomorfizam Životinje s Čoporom poprima novu dimenziju. Organska struktura životinje Vlatki Škoro predstavlja imperativ za studiozan pristup materiji, jednako kao vlastiti nagon koji slijedi koliko u odabiru motiva toliko i u samoj izradi skulpture. Naturalizam Čopora, očitovan u fluidnosti prirodnih (odnosno kiparskih) oblika i karakteru skulptura, suprotstavljajući se neutralnoj kulisi galerijskoga prostora, biva dodatno naglašen. Kontrastiranjem divljine s estetikom civiliziranog svijeta i analitičkim razlaganjem struktura Vlatka Škoro nam pruža pogled u vlastitu kiparsku istinu.”  (Iz predgovora, Ivan Roth)

Vlatka Škoro (1987. Osijek) živi i radi u Zagrebu. 2010. godine magistrirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Stjepana Gračana. 2010. godine doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Dobitnica je Erste Grand prix nagrade (2010.). Izlagala je na šest samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Vinkovcima, Đakovu itd.

Opširnije:
http://www.hdlu.hr/