Preskočite na glavni sadržaj

Promocija publikacije 'Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb'

Promocija publikacije 'Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb' održat će se u zagrebačkoj Booksi u četvrtak, 12. ožujka, s početkom u 19 sati. Promociju moderira Sonja Leboš uz sudjelovanje autora: Marije Perkec, Patricie Počanić, Nives Sertić i Frane Rogića, te goste iznenađenja.
vrijeme: 12.03.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Booksa, Martićeva 14d
url: https://www.facebook.com/UdrugaIII/
“Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb” (2018) druga je u nizu publikacija koje su proizašle iz interdisciplinarnih istraživanja kojima je polazna točka kulturno-politička analiza fragmenata povijesti i sadašnjosti socijalističkog Zagreba. S te polazne točke inzistira se upravo na sadašnjosti i aktualnosti nasljeđa socijalističkog, planiranog i podruštvovljenog (g)rada.
 
Koncepcija NOVOG NOVOG Zagreba koja se promovira ovom publikacijom polazi od sljedećeg zaključka—Novi Zagreb je urbana formacija koja nije nastala samo južno od Save: paralelno sa zonom stanovanja rasle su i industrijske zone, što npr. plastično pokazuje jedan od filmova iz produkcije Zagreb filma pod naslovom “Raste grad 1963-1967” (D. Vunak, 1967).
 
Posljedice nikad integriranog zoniranog grada na području industrijske zone Žitnjak u svom radu kontinuirano mapira umjetnik Frane Rogić, jedan od pregalaca umjetničkih Ateliera Žitnjak.
 
Osim vizualnog eseja Franeta Rogića, publikacija “Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb” predstavlja: kritički osvrt na klasno-rodne determinante stanovanja i rada u socijalističkom Zagrebu 20. stoljeća autorice Marije Perkec (s naglaskom na dva filma: “Od 3 do 22” K. Golika iz 1966. i “Nezaposlena žena s djecom” K. Papića iz 1986.); umjetnost u javnom prostoru Novog Zagreba 1970-ih autorice Patricie Počanić (s naglaskom na intervencije u organizaciji Centra za multimedijalna istraživanja); medijsku arheologiju institucije MM-a Studentskog centra kao interdisciplinarno umjetničko istraživanje autorice Nives Sertić; esej autorice Lane Pukanić o radu umjetničkog kolektiva “Ljubavnice”. Vezivno tkivo ovih raznovrsnih tema proizvodi urednica publikacije i kustosica projekta “Koraci grada” kulturna antropologinja i kustosica Sonja Leboš.
 
Na promociji će se publikacija “Koraci grada. NOVI NOVI Zagreb” moći dobiti uz predloženu donaciju od 100 kn (redovna cijena u knjižarama je 120 kn). Donacije će biti usmjerene na produkciju dugo pripremane monografije o Krešimirovom trgu, pa će svi donatori time osigurati i povoljniji primjerak te monografije.
 
“Koraci grada” su dugoročni projekt Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), a odvijaju se u sklopu urbanološko-filmoloških istraživanja “Grad :: Film”.
 
FB event