Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen arheološki projekt o prapovijesnim lovcima u Istri

Multidisciplinarni znanstveni projekt "Prapovijesni lovci i sakupljači u Istri i obližnjim regijama: obrasci života tijekom kasnog pleistocena (PREHISTRIA)“ predstavljen je u utorak u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
vrijeme: 03.03.2020.
mjesto: Arheološki muzej, Zagreb
url: http://prehistria.inantro.hr/

"Projekt je počeo 15. veljače i trajat će do 14. veljače 2024. godine, što je period u kojemu možemo dosta toga što zamislimo i ostvariti", rekao je njegov voditelj Ivor Janković s Instituta za antropologiju, gdje se provodi.

Financira ga Hrvatska zaklada za znanost, provodi se na trinaest ustanova, a matična je Institut za antropologiju. Na njemu će raditi 15 suradnika iz Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke, SAD-a.
Janković kao jedan od primarnih ciljeva ističe da se projektom želi steći uvid u strategije preživljavanja ljudi u tom razdbolju i vidjeti kako su živjeli s obzirom na vrlo promjenjiv okoliš i uvjete.
"Iako je fokus na prostor Istre naša ideja je staviti sve u širi geografski kontekst, na područje sjeverne Italije i druge paleolitičke lokalitete u Dalmaciji", ustvrdio je na prezentaciji.

Novim istraživanjima želi se i dobiti kronologija pojava pojedinih arheoloških kultura, diseminirati rezultate istraživanja i stvoriti dobru osnovu za daljnje komparativne studije gornjeg paleolitika u široj geografskoj regiji, te podići javnu svijest o važnosti lokalnog arheološkog naslijeđa, posebice gornjopaleolitičkih nalazišta u Istri.

Uz strogo znanstvene i stručne ciljeve rezultati bi trebali biti i temelj za potencijalnu turističku ponudu, osobito što taj prostor s vremenom propada, napomenuo je Janković.
Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, suradnik na projektu, rekao je da se oko tih ciljeva okupio niz suradnika, ne samo iz Hrvatske, nego i cijeloga svijeta.
Po njegovim riječima, ako je prethodan sličan projekt kojega je ovaj svojevrsni nastavak voditelja, onda im predstoji "jako puno posla, ali i zadovoljstva te jako vrijednih rezultata istraživanja."

Idućih godina provest će se arheološka iskopavanja na dva nalazišta na kojima su pronađeni pokazatelji ljudskog prisustva u razdoblju gornjeg paleolitika (Abri Kontija 002 i Ljubićeva pećina, oba u Istri), tijekom kojih će biti sakupljeni uzorci za radiometrijska datiranja, analize sedimentne DNA, geoarheološke i druge relevantne analize.

Sakupljena arheološka građa bit će analizirana interdisciplinarnim metodama koje uključuju litičke i sirovinske analize, zooarheološke analize, analize drevne DNA, ZooMS i druge vrste analiza.
Potom će uslijediti detaljna analiza arheoloških nalaza s tih i još nekoliko nalazišta s prostora Istre i Italije, te usporedba s ranije objavljenim rezultatima analiza relevantnih lokaliteta u obližnjim prostorima. (Hina)