Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo glumac Božidar Alić

Televizijski, filmski i kazališni glumac Božidar Alić preminuo je noćas u 66. godini života.
vrijeme: 03.03.2020.
mjesto: Zagreb
 

Božidar Alić rođen je u Zagrebu 1954. godine. Završio je zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti. Još je u studentskim danima glumio u Hamletu na Dubrovačkim ljetnim igrama. Stručno se usavršavao u Piccolo teatru u Milanu kod Giorgia Strehlera. Debitirao je 1977. godine u drugoj glavnoj muškoj ulozi u filmu Dušana Vukotića 'Akcija stadion', te je glumio u brojnim hrvatskim filmovima i kazališnim predstavama.


S Mirom Furlan snimio je televizijsku dramu 'Istarska rapsodija' u režiji Danijela Marušića, a 1979. glumio je u filmu 'Živi bili pa vidjeli' kao Mate Alić. Nakon toga je dobio angažman na televizijskoj drami 'Obiteljski album', a 1983. godine ostvario je jednu od najvažnijih svojih uloga, u filmu 'U logoru' Branka Ivande.


Glumac je ostvario i zapažene uloge u serijama poput 'Putovanje u Vučjak', i 'Ponos Ratkajevih', a samo neki od filmova u kojima je igrao su još i 'Obiteljski album', 'Pijanist', 'Kamenita vrata', 'Sestre', 'Četverored', 'Holding', 'Duga mračna noć', 'Crveno i crno', 'Someone Dies Tonight' i mnogi drugi.


Božidar Alić je sudjelovao i u sinkronizaciji animiranog filma 'Potraga za Nemom'.


Izvor: HAVC