Preskočite na glavni sadržaj

U Rijeci otvoren festival susjedstva Kampus za sve

Festival susjedstva Kampus za sve  u sklopu programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture otvoren je u ponedjeljak u Kampusu Sveučilišta u Rijeci.
vrijeme: 02.03.2020.
mjesto: Rijeka
url: https://rijeka2020.eu/dogadjanja/kampus-za-sve-susjedstvo-sveucilisni-kampus/
Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istaknula je da je to sveučilište od početka poduprlo nominaciju Rijeke za titulu Europske prijestolnice kulture, a poslije se uključilo u organizaciju kao strateški partner.

 

Rektorica je ocijenila da je riječ o sjajnom i povijesnom projektu za Rijeku. "Čvrsto smo uvjereni da će EPK promijeniti Rijeku, nakon čega će ona postati drugo mjesto, nakon godine intenzivnog i fokusiranog razmišljanja o gradu", rekla je Prijić Samaržija.

 

Program EPK dovodi na to sveučilište mnogo aktivnosti i sigurno mnogo više znanstvenika i gostiju nego inače, rekla je.

 

Istaknula je suradnju s europskim partnerom Fondazione Internazionale per il Progresso e la Libertà delle Scienza – FIT (Međunarodna zaklada za napredak i slobodu u znanosti) iz Trsta, Europske prijestolnice znanosti ove godine.

 

"Na našem sveučilištu ćemo cijele godine popularizirati znanost. Predviđeno je postavljanje nekoliko instalacija, poput 'I am not a robot' Darka Fritza u obliku suhozidnog objekta, koja se upravo dovršava, ili glazbene instalacije riječkoga glazbenika Damira Urbana tijekom godine", rekla je rektorica.

 

Direktorica Sektora partnerstava i komunikacije Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota ocijenila je da je Sveučilište u Rijeci vrijedan i kvalitetan partner. Uloga Sveučilišta važna je zbog naslijeđa projekta EPK nakon 2020., koja će brzo proći, a ostaju ljudi i njihova stečena znanja i vještine te iskustva izrazito važna za grad, rekla je.

 

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao je da sudjelovanje Sveučilišta u projektu EPK dokazuje da se kultura "ne odvija samo u kulturnim institucijama, a riječko Sveučilište i ovime pokazuje da je otvoreno i inkluzivno za sve".


Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić istaknula je da je to važan pomak u otvaranju Kampusa i Sveučilišta građanima.


Festival Kampus za sve tijekom pet dana ponudit će građanima radionice, predavanja, predstavljanje knjiga i lutkarske predstave radi popularizacije znanosti. (Hina)