Preskočite na glavni sadržaj

Ožujak u Art-kinu donosi prvi Riječki filmski festival (Odgođeno!)

U ožujku ove godine Art-kino pokreće prvi međunarodni Riječki filmski festival, u sklopu programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koji u Art-kino i OKC Palach donosi bogat filmski program uz goste iz svijeta filma, popratne koncerte i razgovorne programe.
vrijeme: 05.03.2020.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/
Šesto izdanje programa Ženijalni dani Kino mreže održava se od 5. do 9. ožujka 2020. povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i u Art-kinu. Ženijalni dani na filmska velika platna diljem zemlje donose izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu. Ovogodišnji program donosi tri filma različitih žanrova: višestruko nagrađivanu, intimnu i duboko dirljivu francusku dramu Portret djevojke u plamenu, američku dramediju o eksploataciji žena na rubu političke korektnosti Podržite djevojke i komediju koja zadire pod površinu ruralnih islandskih zajednica Mlijeko.

 

U ožujku na veliko platno Art-kina stiže i manifestno djelo francuskog novog vala, gangsterska melodrama Do posljednjeg daha (1960.), cjelovečernji prvijenac Jean-Luca Godarda. Jedan od najutjecajnijih filmova francuske, ali i svjetske kinematografije pokrenuo je niz novih filmskih postupaka te je preteča emancipacije mladih i revolucionarnog mentaliteta koji je došao do izražaja potkraj šezdesetih godina. Do posljednjeg daha prikazuje se u sklopu programa Kino klasik u četvrtak, 12. ožujka u 19 sati.

 

Program Kultno kino u ožujku donosi Divlju hordu (1969.), kontroverzni vestern Sama Peckinpaha koji se smatra autorovim najcjenjenijim filmom i jednim od najznačajnijih vesterna uopće. Za njegovu kontroverznu reputaciju zaslužne su scene ekstremnog nasilja i akcije čime je film snažno utjecao na američku kinematografiju. Slogan filma prava je pozivnica za dolazak na Kultno kino u ožujku: Ako želite provesti samo dva sata u kinu pa otići doma i zaboraviti na film – klonite se Divlje horde.

 

Nastavak Fellinijeve godine 19. ožujka donosi možda najpoznatiji i najbolji film legendarnog Federica Fellinija, kultni 8½. Bez radnje u klasičnom smislu te riječi, film se vrti oko metafilmske dosjetke u kojoj jedan redatelj (Fellinijev alter ego) traži inspiraciju za svoj film. Uz dva osvojena Oscara (najbolji strani film i kostimografija) i tri nominacije (scenografija, režija i scenarij), 8½ postao je simbolom pretvaranja kreativne blokade umjetnika u izuzetno remek-djelo samoanalize. 

 

Prvi Riječki filmski festival – RiFF u organizaciji Art-kina održava se od 25. do 29. ožujka 2020. u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture na dvije kult(ur)ne lokacije - u prostorima Art-kina i Omladinskog kulturnog centra Palach. Kao i Rijeka 2020 - Luka različitosti, svi su filmovi RiFF-a stavljeni 'pod isti kišobran': bez distinkcije filmskih vrsta, rodova i žanrova jer FILM je FILM, a od festivalskih se naslova traži isključivo originalnost, svježina, dinamika, inovativnost, recentnost i, svakako, radikalnost.

 

Za RiFF nije važno porijeklo filma – otvoren je cijelom svijetu, jedino je bitno da izaziva želju za razgovorom i propitivanjem. Jer Art-kino nije samo mjesto prikazivanja i gledanja filmova, već i rasprave o njima, mjesto obrazovanja, komunikacije i istraživanja umjetnosti pokretnih slika, filmske refleksije i refleksije o filmu. U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala, diskurzivni programi Doba moći RiFF-a tematiziraju i pitanja totalitarizma, moći i straha, s fokusom na sukob između kolektivnog i pojedinačnog, te de:konstruiraju narativne strukture u suodnosu s odabranim naslovima filmskog programa. OKC Palach, prostor koji se i sam rekontekstualizira kroz oživljavanje nezavisne kulturne scene, donosi poseban festivalski i glazbeni program u suradnji s nezavisnom agencijom Distune Promotion.

 

Na program Art-kina u redovnoj distribuciji za ožujak stiže provokativna drama Mladi Ahmed (od 10. ožujka) braće Dardenne o sudbini 13-godišnjeg Ahmeda u Belgiji koji se nalazi između ideala čistoće koju nalaže njegov muslimanski svećenik i onoga što mu zapadnjački život pruža. Slijedi novi film Romana Polanskog Časnik i špijun (od 20. ožujka), povijesna drama o slučaju Alfreda Dreyfusa. Novo ostvarenje kultnog švedskog redatelja Roya Anderssona O beskraju, na programu Art-kina od 30. ožujka, melankolično je humoristični kaleidoskop priča o ljepoti, okrutnosti i banalnosti postojanja.

 

Na obiteljski program od 7. ožujka stiže Disneyjeva i Pixarova animirana avantura Naprijed, o dvojici tinejdžera vilenjaka koji se upuštaju u uzbudljivu misiju otkrivanja postoji li u svijetu još uvijek bar malo čarolije.