Preskočite na glavni sadržaj

Treći festival susjedstava u riječkom sveučilišnom Kampusu

Treći festival susjedstava u sklopu programskog pravca 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture 20202. u Rijeci održat će se od 2. do 5. ožujka u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak.
vrijeme: 02.03.2020.
mjesto: Rijeka; Kampus Sveučilišta u Rijeci
url: https://rijeka2020.eu/
Festival susjedstva Kampus odvijat će se pod nazivom "Kampus za sve", a obuhvatit će dvadesetak događanja u četiri dana, najavila je predsjednica izvršnog odbora Kampus kreativnog tima, susjedstvo Kampus EPK Rajka Jurdana-Šepić. Namjera nam je pokazati da je Kampus mjesto za svih, a ne samo za profesore i studente, navela je.
 
Voditeljica programskog pravca 27 susjedstava Branka Cvjetičanin navela je da je Kampus kao susjedstvo povezan s europskim partnerom Fondazione internazionale per il progresso e la liberta delle scienza (FIT) iz Trsta, zaklade za razvoj i slobodu znanosti. Ova suradnja uspostavljena je s obzirom na to da je 2020. godine Rijeka Europske prijestolnica kulture, a Trst Europska prijestolnica znanosti, rekla je.
 
Cvjetičanin je istaknula da je u sklopu programa susjedstva Kampus umjetnički rezidencijalni program Vitamin D hrvatskom umjetnika Darka Fritza, a hortikulturnom intervencijom u prostoru "I am not a robot". Sastavni dio intervencije su radionice za građane gradnje suhozidnom tehnikom. 
 
Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović kazao je da je ovo prvo susjedstvo sa svojim festivalom u Rijeci, nakon dvaju održanih u susjedstvima Čavli i Matulji. Kampus na Trsatu je zaživio kao akropola znanja, usporedno sa stvaranjem zajedničkog života sveučilišne zajednice i građana. U programskom pravcu 27 susjedstava vodilo se računa o europskoj dimenziji i međunarodnom povezivanju, a u tome Sveučilište u Rijeci ima vrlo bogato iskustvo i jedna je od najumreženijih zajednica na ovom području, zaključio je Filipović. I zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić istaknula je važnost povezivanja zajednice unutar Kampusa s životom zajednice u Rijeci i okolnim mjestima.
 
Festival susjedstva Kampus otvara se 2. ožujka interdisciplinarnim programom studenata Akademije primijenjenih umjetnosti, Filozofskog fakulteta i korisnika doma za starije na Čavlima. Studenti će podučavati korisnike doma korištenju mobitela za fotografiranje, nakon čega će stariji fotografirati objekte ili radnje za koje smatra da im čine dobro. U programu festivala je niz radionica, predstavljanja knjiga, predavanja i lutkarska predstava na temu znanosti i umjetnosti namijenjenih svim zainteresiranim građanima. (Hina)