Preskočite na glavni sadržaj

Muzej za umjetnost i obrt pripremio bogati program uz 140. obljetnicu

Muzej za umjetnost i obrt je za narednih mjesec dana, u prigodi 140 godišnjice, pripremio bogati program kojim obilježava obljetničku godinu, a među njima je i vodstvo kroz novi postav Zbirke dizajna koje će se održati u četvrtak.
vrijeme: 27.02.2020.
mjesto: Zagreb, MUO
url: http://www.muo.hr

Posjetitelje će kroz postav, s oko 120 predmeta grafičkog i produkt dizajna nastalog od pedesetih godina do 2016. godine, provesti viša kustosica Koraljka Vlajo.

Novi postav je fokusiran je na djelovanje domaćih dizajnerica i dizajnera, pa su u području vizualnih komunikacija, osim nezaobilaznih plakata, prikazani predmeti iz područja oblikovanja knjiga, časopisa, gramofonskih ploča i ambalaže.

Produkt dizajn predstavljen je kroz ključne komade namještaja nastalih u hrvatskim tvornicama, male kućanske aparate, proizvode od porculana i stakla, igračke te druge kvalitetno oblikovane proizvode koji su obilježili svakodnevicu tijekom posljednjih sedamdesetak godina.

Za subotu, 29. veljače, najavljena je radionica majstora - zlatara Maria Nokaja, vlasnika Zlatarne Mario – Lapidarium, koji će prezentirati svoje umijeće dizajna nakita i obrade plemenitih metala.

Održava se u sklopu aktualne izložbe u MUO "MADE IN: Crafts — Design Narratives" koja istražuje i spaja suvremeni dizajn i tradicionalno obrtništvo, predstavljajući radove više od 30 obrtnika i više od 40 istaknutih europskih dizajnera.

Nokaj će na radionici demonstrirati proces izrade nakita inspiriranog motivima Tomislava Krizmana iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt.

"Upravo je ta vrsta inspiracije temelj dugogodišnje suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i ovog vrsnog majstora tehnike obrade nakita, još od 2003. radi na izradi unikatnog nakita inspiriranog predmetima iz muzejskih zbirki i stilskih razdoblja koji su dio ponude muzejskog dućana", ističe se u najavi.

U prvom tjednu ožujka, u četvrtak 5. ožujka, održat će se vodstvo na temu "Jedan eksponat: priča o dva Komersteinerova oltara“ o čemu će govoriti viša kustosica Jasmina Fučkan, voditeljica Zbirke bjelokosti i Zbirke kiparstva.

Dva tjedna kasnije, u četvrtak, 19. ožujka muzejska savjetnica Arijana Koprčina predstavit će javnosti Zbirku metala pod nazivom "Što sve ima u Zbirci metala?“, a 26. ožujka slijedi predstavljanje Zbirke satova "Nešto staro, nešto novo, jedna zagonetka, jedna odgonetka“,  pod vodstvom muzejske savjetnice Vesne Lovrić Plantić. (Hina)