Preskočite na glavni sadržaj

'Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić Mažuranić'

Naklada Ljevak najavljuje predstavljanje knjige 'Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić Mažuranić' u petak, 28. veljače, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, s početkom u 19,30 sati.
vrijeme: 28.02.2020. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
url: https://www.ljevak.hr/
O knjizi će govoriti:

dr. sc. Marijana Hameršak, recenzentica

dr. sc. Marina Protrka Štimec

dr. sc. Dubravka Zima (autorica)

 

Ivana Brlić-Mažuranić nedvojbeno je, kako se to naglašava i u uvodu ove knjige, najvažnija autorica hrvatske dječje književnosti i među najvažnijim autorima hrvatske nedječje književnosti, „kanonizirana, interpretirana, prevođena i antologizirana gotovo od početaka stvaranja“. Na njezina se djela referira u domaćim i inozemnim pregledima dječje i nedječje književnosti, ona su već desetljećima uvrštena u školsku lektiru, dostupna su u brojnim izdanjima i remedijalizacijama, kao i u reprezentativnom i za hrvatske prilike sve više endemskom formatu kritičkih sabranih djela.

 

Ona su k tomu redovito referirana u popularnoj kulturi, ali i šire, u povijesno s književnošću uglavnom nikako ili rubno vezanim kontekstima, poput turističkog, uz stalan rast akademskog interesa koji je kulminirao u ovom desetljeću u okviru obilježavanja stogodišnjica objavljivanja dva najznačajnija djela Ivane Brlić-Mažuranić: romana o šegrtu Hlapiću i Priča iz davnine. No, unatoč ovoj doista zavidnoj, opsežnoj i dugotrajnoj recepciji, jedno je važno mjesto poetičke, političke i intimne figure Ivane Brlić-Mažuranić do danas ostalo istraživački izazov. To je prije svega, kako autorica formulira, „njezino simbolično i eksplicitno prihvaćanje klasnih i reprezentacijskih očekivanja devetnaestostoljetnih javnih i privatnih rodnih politika“.

 

Nastavljajući se na suvremena istraživanja opusa i života Ivane Brlić-Mažuranić, kao i na aktualne teorijske pristupe u referentnim područjima, prije svega književne povijesti te u nas još uvijek mlade mikropovijesti ili kulturne povijesti i njezinih brojnih ogranaka (povijesti svakodnevice, povijesti djevojaštva, povijesti prehrane i dr.), Dubravka Zima u ovoj knjizi temeljito, akademski relevantno i poticajno preispituje, revidira i nadopunjuje „okamenjena“ znanja, perspektive i uvide o jednoj od najznačajnijih hrvatskih književnica.