Preskočite na glavni sadržaj

Izložba ‘50 godina umjetničkog rada’ Mladena Milotića

U petak, 21. veljače, s početkom u 19 sati, u Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama otvara se izložba slika Mladena Milotića '50 godina umjetničkog rada'.
vrijeme: 21.02.2020.
mjesto: Banjole; Zavičajna Galerija Crnobori
Izložba će biti otvorena od 21. do 29. veljače od 18,30 do 20 sati.
 
Povjesničarka umjetnosti i etnologije - Kristina Tamara Franić Kučiš
 
Suočeni prazninom ograničene površine bjeline papira u koju trebati sažeti  pedeset godina nečijeg umjetničkog stvaralaštva  nije nimalo lagan zadatak. Neminovno ste suočeni sa veličinom i slojevitošću nečijeg rada, bogatstvom stvaralaštva nečijeg života i ogromnom odgovornošću i strahopoštovanjem prema tom umjetniku i njegovom radu.
 
Mladen Milotić posvetio je svoj život umjetnosti i kao umjetnik i kao galerista. Slikarstvom, grafikom i kiparstvom bavi se od 1970.godine. 1972.godine imao je prvu samostalnu izložbu u omladinskom domu „Uljanik“ u Puli, a tijekom svog stvaralaštva stvorio je široki tematski i tehnički raspon radova. Svojim dugim, umjetničkim radom svijet male sreće učinio je većim, dodao mu je toplinu, optimizam, eros, ljepotu i analitičnost. Za nas, razmrsio je fino tkanje nestvarnoga i jave te ga ponovo zamrsio u klupko niti neba, zemlje i mora. U širokoj paleti svih nijansi plave, posebnim tonom antracit sive „zraka“, „neba“ i mora, toplini terakote zemlje i krovova primorskih kuća, u čulnim nijansama aprikota ženske puti i simbolima života, utkao je besmrtnu ulogu pritajene ljubavi prema svijetu gdje sunce izlazi s odmah nestajućim čarima. Snagom alkemičara, odgonetnuo je važnost iluzije svijetla kako bi u svoje slikarstvo unio dodatnu uvjerljivost, ekspresiju i zagospodario volumenom. Ponudio je našim odsutnim očima da progledamo zarobljenu ljepotu već viđenog. Udvostručio je svoje srce svakim energičnim potezom kista, promišljeno, konstruktivistički kako bi postigao kompozicijski sklad i povezao sve slikarske komponente u zaokruženo umjetničko djelo. Ponuđenim tekstovima i porukama na slikama dao je slikama novu, hermeneutičku, estetsku vrijednost. Možda ga je najegzaktnije opisao umjetnik Martin Bizjak u jednom od predgovora izložbe: „Egzaktan i dosljedan, kontroliranih emocija, razvijene opažajne i perceptivne kulture, inteligibilan, pokretljiv i samosvjestan u svojoj stvaralačkoj krivulji. To je Milotićeva konstanta; slično u različitome.(…)“