Preskočite na glavni sadržaj

Leo Vukelić: Ghost Liberators

Svoj izložbeni program 2020. Galerija Ateliera Žitnjak otvara 21. veljače samostalnim postavom 'Ghost Liberators' likovnog i kazališnog umjetnika Lea Vukelića. Posrijedi je premijerno predstavljanje njegove nove serije radova ostvarenih u mediju skulpture i instalacije, te pomoću tehnologije 3D printa, kojom autor manipulira formalno vješto i sadržajno smjelo.
vrijeme: 21.02.2020.
mjesto: Zagreb; Galerija AŽ / Atelieri Žitnjak, Žitnjak 53
url: https://www.facebook.com/atelierizitnjak/
Jedan rad u seriji, To Build a Weapon You Need Support, bio je ranije postavljen na izložbi HT nagrade @ MSU 2019., dok će niz drugih ― Liberators, Pola metra slobode, Kada govorimo o klimi, Life By a River i David ― posjetitelji sada po prvi put vidjeti.

 

U fokusu Vukelićevog istraživanja je fenomen funkcionalnog oružja svima legalno dostupnog putem interneta i sve pristupačnije tehnologije 3D printa, kao što su i ključni, svima prepoznatljivi motivi globalnih geopolitičkih igara moći. Koristeći ih za svoje tehnološki sofisticirane i satirički intonirane skulpture i instalacije, Vukelić neopozivo postavlja akutna pitanja o individualnoj odgovornosti za tijek povijesti, odnosu pojedinca i kolektiva prema politički dirigiranom planetarnom nasilju, mogućnostima i granicama slobode u kontekstu posve digitalizirane i umrežene masovne kulture, ali i klimatskih promjena čija prijetnja više nije daleka i apstraktna, već bliska i vrlo konkretna.

 

Izložba Lea Vukelića koprodukcija je Galerije Ateliera Žitnjak i Galerije Kazamat / HDLU Osijek, gdje će također biti postavljena tijekom travnja 2020.