Preskočite na glavni sadržaj

Dizajn - tema 'Plan D. konferencije' u Orisu - Kući arhitekture

Tema 'Plan D. konferencije', što će se od 27. do 29. veljače održati u Oris - Kući arhitekture i na popratnim lokacijama bit će dizajn o kojemu će se otvoriti niz tema kroz predavanja, a bit će priređena i vodstva te promocije knjiga o dizajnu.
vrijeme: 27.02.2020.
mjesto: Zagreb; Oris - Kuća arhitekture
url: https://www.facebook.com/plandplandpland/
 

Među gostima bit će i glavni urednik magazina "Eye" John L. Walters, ravnateljica Istanbulskoga bijenala dizajna Deniz Ova, spisateljica i novinarka Clare Walters, legenda hrvatskoga dizajna Boris Ljubičić, "Studio Sonda" iz Vižinade, multimedijski umjetnik Dalibor Martinis, predstavnici hrvatskoga dizajna tipografije na čelu s Nikolom Đurekom te mnogi drugi, priopćilo je Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) koje je i organizator konferencije.

 

Širok raspon tema o dizajnu

 

Konferencija će otvoriti vrlo širok raspon tema o dizajnu. Tako će, kako je navedeno, o suradničkim praksama, kritičkom mišljenju i empatiji u kontekstu dizajna govoriti Deniz Ova, o tome zašto je važno govoriti o dizajnu i zašto bi dizajneri trebali početi pisati John L. Walters), Clare Walters govorit će o narativnim potencijalima slike i ilustracije, a o ulozi i utjecaju tipografije u dizajnerskoj edukaciji Nikola Đurek, Marko Hrastovec, Dejan Kršić, Hrvoje Živčić i drugi.

 

Sa Seanom Poropatom i Jelenom Fiškuš iz "Studija Sonda" razgovarat će se o tome kako iz male sredine oblikovati globalno relevantne poruke, razgovor s Borisom Ljubičićem bit će prilika za osvrt na njegov rad u području vizualnih identiteta, a konferencija će biti podsjetnik i na grafički dizajn koji je sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća radio jedan od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika Dalibor Martinis.

 

Bit će predstavljen i niz važnih recentnih izdanja o temi dizajna - knjiga "Dalibor Martinis: Dizajner pri radu 1970. - 1990.", monografija Studija Sonda "O moći kreativnosti", knjiga "Logo protiv kaosa - identitetski dizajn Borisa Ljubičića", novo izdanje posvećeno dizajn projektu VIII. Mediteranskih igara u Splitu, te čak tri knjige o tipografiji - hrvatski prijevod "Elemenata tipografskog stila" Roberta Bringhursta, udžbenik "Osnove oblikovanja pisma" Franka E. Bloklanda i Nikole Đureka, te Đurekov "Identitet".

 

U popratnom programu je i monografska izložba "Vanja Cuculić: Drama! Plakati GDK Gavella 2005 – 2019.", koja se održava u HDD galeriji, ali će tijekom konferencije biti proširena i na Oris, a kustosica Koraljka Vlajo provest će zainteresirane kroz novi postav dizajna Muzeja za umjetnost i obrt.

 

Konferenciju je organizirao HDD, partner je Oris- Kuća arhitekture, programski direktor je Marko Golub koji je, uz Mirjanu Jakušić, Oru Mušćet, Mašu Milovac i član Organizacijskog odbora.

 

Plan D. konferenciju financijski je podržao Ured za kulturu Grada Zagreba, a izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova. (Hina)