Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Bezbroj lica periodnog sustava elemenata' u Križevcima

Izložba 'Bezbroj lica periodnog sustava elemenata' prvi puta je predstavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu 2010., a u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvara se u srijedu, 19. veljače, u 18 sati.
vrijeme: 19.02.2020.
mjesto: Križevci, Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1
url: http://www.gradski-muzej-krizevci.hr/
Upravo ovom izložbom Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci otvara vrata posjetiteljima u ovogodišnji galerijski izložbeni program. Izložbom se istovremeno prisjećamo Križevčanina, akademika Drage Grdenića.

 

Izložba je edukativnog karaktera i namjenjena svim uzrastima koji će moći dobiti odgovore na pitanja što je to periodni sustav elemenata i zašto je bitan u našem životu, koji je najlakši, a koji najteži atom i slično.

 

Periodni sustav elementa, Mendeljejevljeva tablica, Periodni sustav D. I. Mendeljejeva, Periodni sustav D. I. Mendeljejeva i J. Lothar-Meyera... i kako još sve ne. Tablica ili sustav? Mendeljejevljev ili Lothar-Meyerov? I na kraju, kako bi tablica trebala izgledati? Onako kako ju je sastavio Mendeljejev? Ili Lothar Meyer? Ili onako kako se pojavljuje u udžbeniku iz kojega sam ja učio? Autor vrlo vrijedne knjige o periodnom sustavu Eric R. Scerri procjenjuje da se u kemijskoj literaturi periodni sustav elemenata pojavljuje na (doslovno!) tisuću načina – samo je u jednoj knjizi sakupljeno 700 njegovih prikaza. Imamo periodnih sustava s 8, 16, 18, pače i 32 stupaca, vidimo ga prikazana u obliku slagalice od kockica, u obliku spirale, valjka i pužnice.

 

Koliko kemičara, toliko sustava. Koji je pravi? Svi su pravi. A evo zašto. Mendeljejev je malokad govorio o svojoj tablici kao o tablici ili sustavu. O svojem je otkriću govorio kao o zakonu. I baš kao što je Newtonova formula mv = Ft (uz mnoge druge) izraz zakona inercije, tako je i tablica ruskoga kemičara izraz zakona periodičnosti, temeljnoga zakona u kemiji koji kazuje da se svojstva kemijskih elemenata periodički ponavljaju. Stoga je periodni sustav elemenata temelj svake kemije, pa stoga i osnovno znanje koje mora steći svatko tko hoće ući u tajne te prirodne znanosti.

 

Na izložbi ćete na interesantan način saznati ono što možda niste znali o metalima i nemetalima, o najlakšem i najtežem atomu, o otkriću natrija i klora, o građi atoma – i svemu onome što kemiju čini zanimljivom prirodnom znanošću.

 

Autor izložbe je Nenad Raos

Crtež (Mendeljejev): Neven Mihajlović Cetinjanin

 

Izložba je realizirana suradnjom Tehničkog muzeja Nikola Tesla Zagreb i Gradskog muzeja Križevci uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grad Zagreb (2010. Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grad Zagreb), Županije Koprivničko-križevačke i Grada Križevaca.