Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka filharmonija u petak se prisjeća Lovre von Matačića

Zagrebačka filharmonija prisjetit će se velikog dirigenta i skladatelja Lovre von Matačića koncertom njemu u čast u petak, 21. veljače, na kojemu će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod ravnanjem austrijskog maestra Hansa Grafa izvesti Brucknerovu  7. simfoniju u E-duru.
vrijeme: 21.02.2020.
mjesto: Zagreb; KD Vatrsolava Lisinskog
url: http://www.zgf.hr
 

Na koncertu će biti dodijeljena tradicionalna nagrada "Lovro pl. Matačić" Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.


Kako se ističe u najavi, tom skladatelju prva priznanja u javnosti donijela je upravo Sedma simfonija, jedna od najljepših Brucknerovih simfonija i njegovo najpopularnije djelo koje je grandiozan uspjeh doživjelo već prigodom praizvedbe 1884. u Leipzigu.


To je ujedno i uhu najpristupačnije Brucknerovo djelo, koje obiluje zanimljivim skladateljskim idejama i raskošnim temama do kojih je Bruckner navodno došao - u snu.


Vrijeme nastanka Brucknerove 7. simfonije poklapa se sa smrću njegovog glazbenog uzora Richarda Wagnera, te se smatra nekom vrstom glazbene počasti preminulom skladateljskom geniju.


U čast Lovri von Matačiću, pripadniku elite europske i svjetske glazbe 20. stoljeća, orkestar Zagrebačke filharmonije najavljuje izuzetnu interpretaciju slavne simfonije u svoj njenoj veličanstvenosti. Orkestrom će tom prigodom ravnati istaknuti austrijski maestro Hans Graf, dirigent poznat po širokom repertoaru i kreativno osmišljenim programima i jedan od najcjenjenijih glazbenika današnjice. (Hina)