Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'Tristana i Izolde' u riječkome HNK-u

Opera Richarda Wagnera 'Tristan i Izolda', u režiji američke redateljice Anne Bogart, pod ravnanjem Villea Matvejeffa, bit će premijerno izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u subotu, 22. veljače, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinstvo.
vrijeme: 22.02.2020.
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr


Opera
se izvodi u sklopu programskog pravca Doba moći EPK 2020 u Rijeci, a riječ je o prvoj izvedbi neke Wagnerove opere u Rijeci koja je u cijelosti u produkciji riječkoga kazališta.

 

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević istaknuo je da se s pripremama za postavljenje ove opere krenulo prije četiri godine.

 

"Ne možete postaviti na scenu ovakvu operu bez temeljitih i dugih priprema, posebno ne u ovako maloj kući kao što je naša", rekao je. Kazao je da je ubrzo nakon prve ideje o riječkom "Tristanu i Izoldi" predložio redateljici Anne Bogart da je režira, što je ona rado prihvatila. Ovo je njezina prva režija u Hrvatskoj i u široj regiji.

 

Blažević je rekao da, nakon odgledane probe, iz njezina pristupa režiji ove opere može izdvojiti ono što on ocjenjuje idealnom opernom režijom. To je, naveo je, uspostavljena ravnoteža glazbene partiture i scenske partiture s druge strane, odnosno gibanja izvođača u prostoru scene koji prati glazbu. Drugo što je izdvojio je završetak opere. "To je jedan od doživljaja kazališnog svijeta koji vas promijeni i sve što se kasnije u kazalištu vidi uspoređuje se s tim", rekao je.

 

Anne Bogart ustvrdila je da se većina opera sastoji od mnogo događaja, a u ovoj se Tristan i Izolda pokušavaju ubiti, u čemu na kraju i uspijevaju. Napomenuvši da je pitanje bilo kako jednu od najveličanstvenijih glazbi uskladiti s vizualnim aspektom, ocijenila je da je ova opera drukčije iskustvo u odnosu na sve što je dosad radila, istaknuvši zahtjevnost ovog zadatka.

 

U glavnim ulogama nastupaju ugledna sopranistica Maida Hundeling iz Njemačke i švedski tenor Lars Cleveman. Uz njih, u izvedbi će sudjelovati članovi riječke Opere Ivana Srbljan, Robert Kolar, Luka Ortar, Marko Fortunato, Dario Bercich i Aljaž Farasin.

 

Scenograf i kostimograf je James Schuette, autor scenskog pokreta Christopher Murrah, a oblikovatelj svjetla Brian H. Scott.

 

Budući da se opera "Tristan i Izolda" izvodi u sklopu projekta EPK 2020, direktorica partnerstava i sudjelovanja Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota navela je da je programski pravac Doba moći inspiriran riječkom poviješću, ali se bavi i preispitivanjem granica, kako fizičkih tako i metaforičkih i duhovnih.

 

Wagner se tu dobro uklapa jer je u svojem djelovanju dosezao i prekoračivao granice, rekla je. Istaknula je važnost vlastite produkcije ove zahtjevne opere u riječkome HNK, u suradnji domaćih i najboljih gostujućih umjetnika, a ne da je samo uvezena kao gotov proizvod. (Hina)