Preskočite na glavni sadržaj

Stanovanje glavna tema Dana arhitekata koji će se održati od 12. do 14. ožujka

Glavna tema Dana arhitekata 4.0, koji će se održati od 12. do 14. ožujka u Šibeniku, bit će stanovanje, a tom će se prigodom dodijeliti i Medalja za arhitekturu te Medalja za konceptualni pothvat, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska komora arhitekata (HKA).
vrijeme: 12.03.2020.
mjesto: Šibenik
url: http://dani.arhitekti-hka.hr/
 

Za Medalju za arhitekturu nominirane su četiri realizacije - Grand Park Hotel Rovinj (3LHD Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović), Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split (Ivan Vulić, Ivan Radeljak), Bazen i recepcija kampa Stella Maris (Damjan Kolundžić, Kata Marunica, Nenad Ravnić) te Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu (Branimir Rajčić, Mirela Žinić).

 

Od prijavljenih projekata za Medalju za konceptualni pothvat, nominirana su dva rada - LA agriculture 2019, IV interdisciplinarna radionica na Lastovu i postprodukcija (Marina Bucat, Ivana Marčeta Frlan, Marijana Mastilović, Žarko Tičinović, Korana Zavadlav) te Mjera, časopis Društva arhitekata Dubrovnik (Divna Antičević, Božo Benić, Romano Duić).

 

Finaliste je odabrao Ocjenjivački sud u kojemu su Nikola Bašić, kao predsjednik, te Tomislav Ćurković, Ante Kuzmanić, akademik Mladen Obad Šćitaroci i Karin Šerman, a nagrade će se dodijeliti 13. ožujka.

 

Cilj dodjele nagrada je podizanje ugleda struke u široj javnosti, promicanje izvrsnosti arhitektonskog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja, stoga će se ocjenjivanje finalnih projekata temeljiti na načelima izvrsnosti, profesionalne etičnosti i pripadnosti, ističu iz HKA.

 

"Naša je dužnost promicati kvalitetne arhitektonske projekte i nagrađivati ih. Dodjelom nagrada promičemo izvrsnost i društvenu odgovornost arhitektonskog stvaralaštva članova Komore kao i podizanje ugleda arhitektonske struke u javnosti. Prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti, te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja", istaknula je predsjednica HKA Željka Jurković.

 

Kako je dodala, načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš, a po načelu pripadnosti, godišnje nagrade HKA promicat će ona ostvarenja koja svjedoče pripadnost hrvatskom prostoru i kulturi.

 

Središnja tema najvećeg profesionalnog stručnog okupljanja hrvatskih arhitekata, Dana arhitekata 4.0, bit će stanovanje pa će se tako ovogodišnja konferencija baviti aktualnim pitanjima urbanog i prostornog planiranja, prikazat će primjere socijalnog stanovanja iz Hrvatske i Europe, a bit će govora i o stambenim politikama.

Na konferenciji će se obrađivati i teme koje se tiču strateškog prostornog planiranja nasuprot tržišnog pristupa stanovanju kao i primjeri stambenih zgrada kao arhitektonske baštine. Program Dana 4.0 će obuhvatiti i najaktualnije informacije iz područja zakonodavstva i poslovne prakse arhitekata.

 

Posebni gosti Dana arhitekata 4.0 bit će europski arhitekti i ekonomisti, poput Marcusa Gwechenbergera, arhitekta koji će održati predavanje na temu stanovanja u njemačkom gradu Frankfurtu, te slovenski arhitekt i profesor na tamošnjem Fakultetu za arhitekturu, Tomaž Krušec koji će govoriti o stambenoj arhitekturi u Sloveniji, dodaje se u priopćenju. (Hina)