Preskočite na glavni sadržaj

Cantus Ansambl i legenda suvremene glazbe Irvine Arditti u Laubi

Cantus Ansambl kao svoj sljedeći nastup najavljuje, 24. veljače, u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnosti Laubi, koncert posvećen suvremenoj glazbi dalekog Meksika pod naslovom 'Chiles en Nogada', na kojemu će ugostiti britanskog violinista Irvinea Ardittia.
vrijeme: 24.02.2020.
mjesto: Zagreb, Lauba - kuća za ljude i umjetnost, Prilaz baruna Filipovića 23a
url: http://www.lauba.hr/
 

Koncert otvara praizvedba Alejandra Vere, mladog meksičkog skladatelja, studenta zagrebačke Muzičke akademije u klasi umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša. Slijedi skladba Marsias Maria Laviste koju će izvesti dugogodišnji član Cantus Ansambla, oboist Branko Mihanović, uz Ansambl koji će ovom prilikom, umjesto na vlastitim instrumentima, svirati na kristalnim čašama.

 

Na programu je i nova skladba Juana Trigosa čija je uspješna suradnja s Cantus Ansamblom započela još 2003. godine kada je njegovom operom De Cachetito Raspado otvoren 22. festival Muzički biennale Zagreb.

 

Večer meksičke glazbe zaključit će skladba cijenjene skladateljice Hilde Paredes, čiju će solističku dionicu iznijeti njezin suprug, legenda suvremene glazbe, britanski violinist Irvine Arditti. Arditti kao solist, ali i kao osnivač, prva violina i spiritus movens gudačkog kvarteta Arditti, markirao je i utjecao na sve smjernice razvoja suvremene klasične glazbe, surađujući s najvećim skladateljskim imenima, ali i s mladim talentima.

 

Arditti Quartet ponosni je vlasnik brojnih prestižnih glazbenih nagrada, među kojima je i nagrada Gramophone za najbolju snimku suvremene glazbe 1999. godine. Impresivna diskografija Arditti Quarteta obuhvaća čak 200 albuma, a snimali su za preko 20 diskografskih kuća u posljednjih 40 godina. Irvine Arditti s kvartetom dvaput je gostovao u okviru festivala Muzički biennale Zagreb, a potom i na Samoborskoj glazbenoj jeseni te Osorskim glazbenim večerima.

 

Uvodni razgovor prije koncerta Cantus Ansambla, u 19,30 sati, vodit će Jana Haluza. (Hina)